Børn & Teknologi

7 RÅD TIL BRUG AF NETTET [FOR DE 10-18 ÅRIGE ]

Her kommer nogle råd til de unges brug af nettet:


Log altid ud igen

Log altid ud igen når du har været inde på en af dine kontoer, det er meget få systemer der logger ud af sig selv. Du ved ikke altid hvem der benytter enheden efter dig, og efter den næste. Det gælder både på offentlige computere og din egen enhed. Det er nemlig rart at kunne låne sin telefon ud, til en der lige har behov, uden at skulle bekymre sig.

Din kode er privat

Din kode er privat og det er der en grund til. Der er altså mange der har oplevet at få hacket deres konto af nogle de kender. Folk kan se det som simple drillerier og det sætter dig i en svær situation hvis det skulle ske for dig. Derfor bør du skærme af, når du taster dine kode og have koder som der ikke er lette at regne ud. Og fortæl aldrig din kode..

Tænk over hvad du downloader

Det du downloader kan i værste fald indholde en trojansk hest, som giver adgang til din computer. Derfor bør du altid lige overveje før du downloader. Hvad er det du downloader og hvem er afsender? Derudover så tænk lige over apps før henter dem ned, vi er nød til at give apps masser af rettigheder så download kun dem du tager i brug med det samme.

Værn om dit privatliv også omkring dit eget kamera

Vores telefoner er en forlænglse af os selv. Vi har den med overalt, derfor er det også super let at glemme at den har et kamera. Et kamera som det er let for nogle at få adgang til. Man kan købe små stickers med en slide funktion, så du kan dække kameraet efter behov. Et cover med klap så det kun er kameraet på undersiden der ikke er dækket, kan også være en løsning. Det er ihvertfald et emne der fortjener lidt fokus. Jeg selv er påpasselig med at klæde mig af foran enheder med integrerede kameraer. De bør lægges til side når man skal i seng eller når man skifter tøj.

Hold det positivt og prøv at undgå trolls

Det er så let at sidde bag skærmen og være negativ og rakke ned på alle. Med det er rigtig dårlig stil. Det skaber dårlig stemning og folk syntes bare at man er irriterende. Det er desværre let at hoppe med på den negative bølge, men lad være for det er så svært at stoppe igen. Og nogen ender bare med at blive såret. Trolls forsøger at provokere men det er umoden. Så prøv at lade det prelle af på dig og være den mest modne.

Du har rettigheder og det har andre også

Du har dine rettigheder og folk skal selvfølgelig ikke dele noget som du ikke vil have delt (af dig). Heller ej skal de fortælle urigtige ting om dig på nettet. Der er noget at gøre hvis du er ude for dette, læs her. Men det samme gælder for alle andre, de har de samme rettigheder og du må selvfølgelig ikke dele noget uden folks viden. Prøv også at lade være med at dele hvad som helst som ligger på nettet allerede. Ikke alt der ligger derude er lovligt. Du skulle nødigt komme i problemer så brug din sunde fornuft.

Fortæl dine forældre hvilke fremmede der kontakter dig

Når man er ung og livet er sjov og ballade er det ikke altid lige realistisk at gennemskue når nogen har en falsk profil eller prøver at snyde en. Dine forældre kan helt sikker hjælpe dig med hvordan man gennemskuer en falsk profil. Ellers kan du måske få hjælp af en lærer. Hvis du altid har en voksen ind over vil du måske kunne undgå at komme ud for noget ubehageligt. Og bare rolig det er aldrig for sent at få hjælp til dette. Det behøver ikke at være en ny kontakt. Man kan sagtens kigge på dem der tog sin første kontakt for længe siden. Især hvis noget bekymrer dig.