Børn & Teknologi

9 RÅD TIL AT GUIDE BARNET I BRUGEN AF INTERNETTET

Online spilleregler? Selv nogle af de danske politikere har haft svært ved at forstå dem. Hvis en veluddannet politiker, som for længst har passeret både de undersøgende børneår og de eksperimenterende og vilde teenage-år kan træde forkert, så kan vi alle måske. Vores børn vokser op i en tid hvor flere og flere af vores pligter bliver afhængige af at vi er koblet til internet. Vi bør derfor klæde dem godt på til at kunne begå sig online.  

Når vi lærer vores børn at begå sig i de online fællesskaber gælder der selvfølgelig regler ligesom i den offline verden. Skrevne og uskrevne. Det kan dog være svært at vide hvor man skal begynde. Som forældre er det let at blive ramt af tvivlen om man ved nok om alt det der tekniske.

Gør det let forståeligt

Men det kan hjælpe hvis man overfører de almindelige sociale spilleregler. At bringe det helt ned på jorden og ofte er de almindelige råd for god opdragelse ret lette at overføre til den digitale verden. Det er nu oftest bare mennesker bag en skærm, der sidder over for et andet menneske bag en skærm. Men det er også mennesket på den anden side som kan være den største trussel for vores børn. Det er ikke den kunstige intelligens der Cyber mobber eller skjuler sin sande indentitet.

Ligesom at det kan hjælpe os voksne, vil det også hjælpe børnene når ting bliver gjort simple. Der er regler nok at lære og tage højde for, derfor skal du endelig genbruge når du kan. Her er 9 almindelige opdragelse emner som med lidt kreativitet kan linkes til vores internetbrug. Måske bliver det klart for dig når du læser dem, hvordan det kan relateres til dit barn og dets brug af nettet. Hvis ikke, er det uddybet længere nede.

 

  1. Tal pænt til de ældre
  2. Man kommer langt med en undskyldning
  3. Du skal behandle folk godt og forvente det samme
  4. Tag ansvar for dig selv og dine handlinger
  5. Hvis du udsættes for noget så skal du sige det til de voksne og få hjælp til at løse situationen
  6. Du skal følge regler og love
  7. Pas på børnelokkere/tag ikke imod slik fra fremmede/stil aldrig din drink fra dig
  8. Hvis du er i tvivl, så bed om at se politimandens skilt
  9. Du skal bruge din kritiske sans

 

Tal pænt til de ældre

Dette kan relatere til de situationer hvor andre kan overvære samtaler. Det kan være både på skrift og verbalt. At tale pænt er ikke kun noget vi skal gøre til folk, men også foran dem. Jeg har selv spillet online spil med min veninde hvor vi brugte headset. Jeg ved hvor privat og indforstået en samtale hurtig kan blive. Jeg var voksen da jeg spillede og skulle derfor både tænke på at børn kunne overhøre os men også dem der var ældre. Der ryger en del bandeord ud i spillets hede. Folk kan selvfølgelig slukke for bestemte spilleres lyd, men man kan nå at høre meget privat og stødende inden. Det kan også gælde på Facebook hvor mange forældre eller bedsteforældre også har en bruger. Det kan sagtens ske at de kan få set nogle kommentarer som ikke er egnet for dem. Dette er det perfekte sted at starte og at give sit barn en forståelse for det menneske der sidder i den “anden ende”.

Man kommer langt med en undskyldning

At sige undskyld hvis man har sagt eller skrevet noget som går over folks grænse er en god ting at kunne, uden at miste ansigt. Man skal tage ansvar for sine fejl. Dette råd behøver virkelig ikke særlig lang forklaring da den er direkte overførelig fra almindelig opdragelse. Har du eksempelvis (som i første råd) stødt eller såret nogle i en kommentar på Facebook så smid en undskyldning deres vej hurtigst muligt.

Du skal behandle folk godt og forvente det samme

Når vi sidder bag en skærm er det let at opføre sig dumt. Man kan føle sig lidt for sikker og modig når man er ikke kan se andres reaktioner. Vi kender det måske fra SMSér, det med at turde mere. Tænk over hvor ofte at man har hørt om break-up´s via SMS. Jeg selv tog den indledende romantiske kontakt til min søns far over Facebook. Ligesom med alkohol, kan den manglende fysiske kontakt gøre at vi lettere kan ligge hæmningerne. Det kan bruges både til godt og ondt. Det er super, hvis vi kan opbygge lidt ekstra mod i eksempelvis jobsøgnings situationer. Men vi bør ikke bruge det til at være mere modig i forhold til ting som at ytre vores negative meninger om folks private anliggender.

Tag ansvar for dig selv og dine egne handlinger

Du skal ikke drille og slå, fortæller vi børn. Som beskrevet i punktet ovenfor, kan man komme til at gå over grænsen eller turde lidt mere på nettet. Men det er i sidste ende barnet som skal tage ansvar for egne handlinger når det står med lysten til at slå eller skrive noget dumt på nettet. Det er fornuften der skal træde frem og stoppe handlingen. Det er ikke op til os voksne når først børnene sidder alene bag skærmen. I det øjeblik skal de selv være modne og tage ansvar for dem selv og dem de har kontakt med.

Hvis du udsættes for noget så skal du sige det til de voksne og få hjælp til at løse situationen

Det er det helt samme som ude i den fysiske verden. Vi vil gerne have at vores børn kommer til os hvis de for eksempel bliver drillet. vi vil gerne have lov at guide dem eller fortælle dem hvis noget ulovligt sker og at der derfor skal skrides til handling.  Vi skal derfor fortælle børnene at vi er der for dem, hvis de kommer i problemer eller hvis de får brug for råd. Vi skal også lære vores børn at ikke alle voksne kan løse en situation og hvis de ikke får hjælp hos den de har søgt hjælp hos, bør de søge hjælp hos en anden voksen.

Du skal følge regler og loven

Du må ikke stjæle eller hæle fortæller vi vores børn. Hvis dit barns kammerat beder ham/hende om sælge en mobiltelefon for sig, så vil vi måske bede barnet om at overveje og undersøge om det kan være tyvekoster. Ligeså kan vi opfordre dem til at tage stilling til om det de deler på nettet/over telefonen kan være på kant med loven.  Vi skal tale om loven med dem, måske kender de mange regler, men har behov for at tale om hvornår de kan være relevante.

Pas på børnelokkere/tag ikke imod slik fra fremmede/stil aldrig din drink fra dig

Dette punkt handler om at passe på sig selv ved at tænke over folks hensigter. Vi lærer vores børn at være kritiske over for de voksne der tager kontakt til dem, når de går på gaden. Det præcis samme bør vi lære dem, når de er online og voksne tager kontakt. mange forældre fortæller deres døtre at hvis der kommer nogen og tilbyder et modeljob, skal personen ringe til deres forældre, eller at de skal bede om kontaktoplysninger, ihvertfald ikke lave nogen aftale. Det kan godt lade sig gøre at kommunikere, at de voksne der tager kontakt online, lige skal screenes af os forældre. Vi forældre skal bare huske at være åbensidnede.  Vi skal huske at hvis vi reagerer voldsomt med frygt eller vrede kan det resultere i barnet trækker sig.  Vi skal imødekomme barnet så vi kan få lov til at være deres fortrolige. Og så bed dem selvfølgelig lige lukke deres kontoer ned når de forlader en pc, de lader vel heller ikke bevidst deres pung ligge i skolens kantine?.

Hvis du er i tvivl, så bed om at se politimandens skilt

Dette punkt er inspireret af den underdanig måde hvorpå mennesker kan reagere på når man kontaktes af en autoritet. For mindre børn og mange unge teenagere er alle voksne nemlig autoritets-figurer.  Derfor er det vigtigt at understrege for børn, at det er nødvendigt at få bekræftelse for personers rolle. De skal Aldrig bare gå med til noget fordi en voksen siger det!

Husk din kritiske sans i overvejelser

Når ting er for gode til at være sande, så er de det måske. Her spiller skole rigtig meget ind i min optik. I skolen bør alle børn få undervisning i at se kritisk på kilder og websites. De bør lære om tegnene på, hvorvidt sider er falske.  Men det kan også handle om at man kontaktes af en fremmed med et par flotte fotos på sin profil.  Og der mener jeg er det er os forældres job at opfordre børnene til at forholde sig kritisk. Et par billeder er lette at låne til en profiloprettelse, men et helt liv i dagens danmark genererer ofte rigtig mange billeder.  Undersøg gerne folk.

Vi skal få børnene til at tænke sig om

Vi skal opfordre vores børn til at stille sig selv spørgsmålet: Ville jeg gøre det samme offline?

Hvis du stod ansigt til ansigt med personen: ville du så være lige så modig eller lige så kæk, ville du finde dig i det her eller ville det undre dig?

Vi skal påvirke vores børn til at tænke sig om og passe på deres handlinger online såvel som vi gør det offline. Selvom den online verden kan være en frizone så har vi også her forpligtelser og ansvar. Der skal være plads til at spade ud men ikke på bekostning af ens sikkerhed. Men når først vi får børn til at tænke over de mindre aspekter, kan det hurtigt gribe om sig. Børn er gode til at undersøge ting og stille spørgsmål til det de lærer. Vi skal plante et lille frø der hedder sikkerhed på nettet og så skal vi se, om de ikke selv lader det spire og gro. 

Husk desuden at du selv er et forbillede for dit barn og vis dem gerne interesse for deres interesser.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *