Gaming addiction og smartphone overforbrug
Digital familie

AFHÆNGIG AF TEKNOLOGI ?

Hvorfor bruge ordet afhængig? Afhængighed er sådan et voldsomt ord. Men afhængighed har jo bare noget at gøre med at have mistet kontrollen, ik? At den genstand man er afhængig af, har taget en central plads i ens liv og derfor er dagligdagen er styret af ens forbrug. WHO ser gerne at spille afhængighed blive anerkendt som en reel lidelse. Altså ikke spille som i gamble, men det at spille computerspil. ZDNet har skrevet en artikel om hvordan accept af “diagnosen” Gaming addiction disorder, kan bane vejen for behandling af,- og fokus på andre afhængigheder, relateret til digitale systemer eller enheder. Og de overreagerer faktisk ikke.

Designet til afhængighed

Det er nok de færreste der tænker over at brugerfladen på en smart-phone  bliver designet sådan at det skal være svært at ligge den fra sig. Det samme med computerspil og sociale medier. Groft sagt; producenterne sørger for at det næste fix, i form af: level up, en notifikation o.a “er lige om hjørnet”. Under udviklingen bliver der tænkt rigtig meget i at fastholde brugeren. Ironisk nok tilføjer spilproducenterne en “advarsel” om at spille uden pauser. Og vi vil nok snart se de sociale medier og telefonerne følge trop og “stille sig på den sikre side”. Men en advarsel gør nok ikke meget forskel for forbrugeren. Det er ikke mærkeligt at vi kan finde os selv sidde og vente på feed back på vores post. Selvom vores telefon sagtens kan klare at underrette os bruger vi alligevel vores dyrebare tid på at vente. Jeg påstår ikke at vi kan nå noget stort, måske bare lige at kigge op fra telefonen. At få afbræk fra den virtuelle verden, har vi nemlig brug for.

Teknologi kan blive et stort problem

Nogle mennesker har et stort behov for at tjekke deres smart-phone, spille computerspil eller dagligt at være online på sociale medier. Det kan være den første tanke der “popper op” når man har et ledigt øjeblik; Jeg tjekker liiige. Det behøver ikke at være et problem, men det kan let blive et. Smart-phone, sociale medier og computerspil kan virke ligesom andre substanser, man bliver afhængig af. På trods af at konsekvenserne kan være anderledes så producerer man også dopamin i hjernen, når man fx “belønner sig selv” med et tjek af facebook. En af de store udfordringer med afhængighed af teknologi er at problemet er relativt nyt. Eller måske mere at problemet endnu ikke har fået det helt store fokus. Behandling af disse problemer er der ikke meget information om, på trods af at det kan være relativt simpelt at gå til.

Forbrug hos danskere

Advarsel: provokerende indhold og brug af ironi

94% af danskerne er (ifølge danmarks statistik opgjort 2017) dagligt online. Vi Danskere har et godt forhold til information teknologi, vi har en tidlig introduktion til computer og telefon og let tilgang til internettet. Vi har gode forudsætninger for at gå forrest i viden om menneskets interaktion med teknologi. Personligt mener jeg bare at vi har en tendens til enten at ville ignorere problemerne med- eller at mene at teknologi er roden til alt ondt.

De danske børns tidlige introduktion til teknologi burde ellers få os til at involvere os. Men indtil videre udskyder mange den “tjans”. Og det skal da også nok gå alt sammen, den dag det går galt vil det jo kun være nogle af os der har børn som er ramt af problemet. Og så kan de måske vejlede os andre, ik? Lad os nu lige vente lidt endnu..?

Hvilke problemer kan det give at være afhængig af teknologi

Når man er afhængig af teknologi er der stor chance for at det har berørt ens søvnmønster. At man får skubbet folk væk og mister venner. Det ødelægger nærværet siger mange, helt konkret mister man tiden som man kunne bruge sammen. Og den tid man “bruger sammen” bliver af dårligere kvalitet hvis man ikke er ordentligt tilstede. Ved et stort og sygeligt forbrug mister man let forbindelsen til hverdagen. Modsigende nok kan FOMO også skabe en tabt indlevelse i den virkelige hverdag.

Forældre med børn i tenagealderen vil kunne nikke genkendende til nogle af følgende tegn på afhængighed uden at der er et problem. Det kan derfor være rigtigt svært for forældre at opdage et begyndende problem. Man kan spille så mange timer at det bliver svært at få en hverdag til at hænge sammen og alligevel ikke have en reel afhængighed. Ofte viser det sunde menneske sig ved at have forståelse for hvad der er en tidsrøver og en villighed til at tale om det. Det er godt at man kan prioritere, skynder sig og skubber aftaler for at gøre noget man gerne vil. Bare man er bevidst om det. Modsat, kan være et tegn på afmagt hvis man ikke vil tale om et stort forbrug, benægter alt og ikke kan se hvorfor man ikke har tid til noget udover teknologi. Man kan spille rigtig meget computer uden at have et problem. Man kan faktisk sidde en hel sommer foran computeren uden at det på nogen måder er sygeligt.

Tegn på at spillelysten, mobilbrug og sociale medier har taget overhånd:
  • Det er svært at være tilstede i nuet
  • Det er svært at lave noget andet uden at tankerne kredser om teknologien
  • Det er svært at dedikere sig til anden leg eller forlystelser
  • Man bliver hurtigere vred
  • Man lyver mere

Det er, som nævnt, ret individuelt hvornår et problem kan opstå. Der er også meget spekulation i hvorvidt problemet opstår let for dem som har problemer i forvejen, altså med andre ord har noget at flygte fra. Der kan være problemer i hverdagen som gør at man flygter ind i de digitale verden. Det kan gøre det vanskeligt at behandle en gaming eller smart-phone afhængighed da roden til problemet ikke bliver fjernet. Derfor er grunden til forbruget rigtig godt at tale om. Man behøver ikke at være behandler for at grave efter en grund til afhængighed af

teknologi. Men man BØR være taktfuld og omsorgsfuld. Og nogle gange er grunden bare ligetil: at teknologi er rigtig rigtig sjovt.

Links til tests

Man kan selvfølgelig tage en online test. Problemet med tests kan bare være at man som afhængig er tilbøjelig til at lyve for sig selv. Desuden finder mange (især drengene) tests utrolig kedelig. Og upålidelige! Skulle du alligevel have lyst til at teste dit smart-phone forbrug kan du gøre det via en af disse links:

Beklager, de er på engelsk..

This Scientific Test Will Tell You How Addicted You Are To Your Smartphone

Smartphone Compulsion Test

Hvem kan man kontakte ved brug for hjælp

Man kan sagtens gå til en helt almindelig psykolog med en afhængighed af teknologi. Jeg vil dog anbefale at man hører personen om deres holdning til emnet. Hvis psykologen er en “dinosaur” der stiller spørgsmål ved problemet, vil jeg på det stærkeste anbefale at gå et andet sted.

Derudover vil jeg anbefale Mindhelper.dk, de har nogle rigtig fine overvejelser og forslag.

Selvhjælp er noget som jeg vil skrive om på et senere tidspunkt. Altså hvad man selv kan gøre før man kaster sig ud i dyre behandlingsformer. Føler du at der er et behov for mere information om selv-behandling?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *