er den trådløse teknologi sikker for vores børn?
Digital familie

BRUGER DIT BARN TRÅDLØS TEKNOLOGI?

Er vores trådløse teknologi sundhedsskadeligt for vores børn? Det er rigtigt svært at finde hoved og hale i. Når man hører ord som electrosmog og electromagnetic pollution er det tydeligt ikke positivt. Jeg har selv tænkt meget over det siden jeg blev mor. Allerede fra min graviditet. Det kulminrede da jeg højgravid, overvejede et natbord med trådløs opladning (såkaldt Qi teknologi) i IKEA. Det lød vildt fedt! Jeg elsker nemlig når teknoligi gør hverdagen lettere. Men noget i mig stoppede og idag er jeg super glad for at bordene ikke står i vores hjem. Min søn sover nemlig i vores soveværelse, lige ved siden af vores seng. Og selvom jeg ikke er sikker på at det er farligt på nogle måder, vil jeg ihvertfald ikke risikere noget! Jeg husker tydeligt hvordan mine forældres første computer tilbage i 90′ gav mig nærmest instant hovedpine uden jeg kiggede på den. Det var godt nok ikke trådløs teknologi! Men jeg er rigtig meget i tvivl om hvad jeg skal tro på. Er det skadeligt, er det ikke?

Foto via Pexels

Hvad skal man tro på

På den ene side har vi kritikerne der let kommer til at lyde som frelste hippier. På den anden side har vi teknologi producenter der gerne vil sælge deres nye smarte ting, og gerne vil markedsføre dem som gode og sikre produkter. Der er selvfølgelig det plus at vores børn slipper for ledninger at falde i (og gnave i for det lille barn). Men overskygger det en eventuel ukendt effekt.

Jeg selv ville fravælge (sålænge effekten er udokumenteret) mest muligt trådløs teknologi. Det er ihvertfald indtil min søn selv ytrer behov for den teknologi. For jeg er bevidst om at han snart bliver i stand til det.

Ofte lever det danske bymenneske dog i et kæmpe knudepunkt af stråler fra routere oa.. Prøv bare at tænk hvor mange forskellige wifi’s din telefon eller computer kan opfange signalet på. De værst udsatte for dette kan formodes at være folk der bor i lejlighed i tæt bebyggede områder. Men selvom det kan lyde skidt er der noget man selv kan gøre for at reducere ens udsættelse for stråler.

Råd til mindre stråling

  • Sluk din egen router om natten eller når den ikke er i brug (det er også godt at gøre hvis du mistænker at din router kan være blevet hacket)
  • Minimer brugen af trådløs, eller sæt ledning i når dit barn bruger enheden
  • Placer barnet eller personer længst muligt væk fra den trådløse enhed da strålingen er kraftigst lige omkring genstanden
  • Brug gerne højtalerfunktion når du taler i telefon, så øger du afstanden til den koncentrerede stråling

WHO opfordrer til at man forsøger at reducere sin eksponering for strålerne. I samarbejde med IARC (international agency for research on cancer) har de klassificeret elektromagnetiske felter som en mulig faktor for udviklingen af kræft i hjernen. For at være sikker på en eventuel kræftfremkaldende virkning fra de elektromagnetiske felter, vil der være behov omfattende forskning og mange års indsamling af data.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.