er den trådløse teknologi sikker for vores børn?
Digitale forældre

HVOR FARLIG ER DEN TRÅDLØSE TEKNOLOGI FOR BØRN ?

Er vores trådløse teknologi sundhedsskadeligt for børn? Når man hører ord som electrosmog og electromagnetic pollution er det tydeligt ikke positivt. Jeg har tænkt meget over det siden min graviditet. Det hele ændrede sig da jeg højgravid, overvejede et natbord med trådløs opladning (såkaldt Qi teknologi) i IKEA. Det lød vildt fedt! Jeg elsker nemlig når teknoligi gør hverdagen lettere. Men noget i mig stoppede og idag er jeg super glad for at bordene ikke står i vores hjem. Min søn sover nemlig i vores soveværelse, lige ved siden af vores seng. Og tingene har ikke været det samme siden, for selvom jeg ikke er sikker på hvor farlig teknologien er, vil jeg ihvertfald ikke risikere noget! Og som tiden går vokser min mistro.

Skadelig stråling fra smartphones?

Debatten raser. Tager vi mennesker virkelig skade af de stråler vi omgiver os med og selv bringer ind i vores hjem? Ofte glemmer vi børnene i den diskussion. Som barnet der ved fødslen har 2 bløde punkter i kraniet, det ene som først vokser sammen når barnet er ca 1,5 år gammel. Men samtidig går argumentet på at stråler fra eks. WiFi, smartphones og trådløse hovedtelefoner (teknologi som vi ofte bruger helt tæthjernen) ikke er farligt fordi vores kranie beskytter‌ os.

På den ene side af debatten har vi kritikerne der let kommer til at lyde som frelste hippier. På den anden side har vi blandt andre teknologi producenter der gerne vil sælge deres nye smarte ting. Og gerne vil markedsføre dem som gode og sikre produkter. Der er selvfølgelig det plus, ved de trådløse enheder, at vores børn slipper for ledninger at falde i (og gnave i for det lille barns vedkommende). Men overskygger det en eventuel ukendt effekt? Kender du for eksempel til lidelsen EHS?

Elektromagnetisk‌ forurening er ikke sundt

Jeg husker tydeligt hvordan mine forældres første computer tilbage i 90′ gav mig instant hovedpine uden at jeg behøvede at kigge på den. Det var godt nok ikke trådløs..

Jeg selv ville fravælge mest muligt trådløs teknologi‌ (sålænge effekten er udokumenteret) til min søn. Det er ihvertfald indtil han selv ytrer behov for den teknologi. For jeg er bevidst om at han snart bliver i stand til det. Indtil da er det‌ 100% mit job at skærme ham for de elektromagnetiske felter.

WHO opfordrer til at man forsøger at reducere sin eksponering for strålerne. I samarbejde med IARC (international agency for research on cancer) har de klassificeret elektromagnetiske felter som en mulig faktor for udviklingen af kræft i hjernen. Men for at bevise eller afvise en eventuel kræftfremkaldende virkning fra de elektromagnetiske felter, vil der være behov omfattende forskning og mange års indsamling af data.

Råd til mindre stråling


Ofte lever det danske bymenneske dog i et kæmpe knudepunkt af stråler fra routere oa.. Prøv bare at tænk hvor mange forskellige WiFi’s din telefon eller computer kan opfange signalet på. De værst udsatteformodes at være folk der bor i lejlighed i tæt bebyggede områder. Men selvom det kan lyde skidt er der meget man selv kan gøre for at reducere ens udsættelse for stråler:

  1. Sluk din egen router om natten eller når den ikke er i brug (det er også godt at gøre hvis du mistænker at din router kan være blevet hacket)

  2. Minimer brugen af trådløs, eller sæt ledning i når dit barn bruger enheden

  3. Placer barnet eller personer længst muligt væk fra den trådløse enhed da strålingen er kraftigst lige omkring genstanden

  4. Brug gerne højtalerfunktion når der tales i telefon, så øger du afstanden til den koncentrerede stråling

Det er faktisk muligt at få lavet en måling i eget hjem. Eller endnu bedre at købe et måleapperat så du selv kan holde styr på din stråling og vide hvor i dit hjem der er mindst stråling, og derfor smartest at have et sovende barn.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *