Digital familie

BØRNEFILTER ?

Jeg har på to af mine kollegaers blogge læst om brug af børnefilter og som lidt af en teck-tosse føler jeg et behov for også at dele mit syn. Det er nok mest fordi at se folk anbefale børnefiltre får mig til at krumme tæer. Men også fordi jeg som travl forælder og flittig teknologi bruger, kan se langt større gevinst i form af øget effektivitet og større sikkerhed i andre gadjets, high teck såvel som super lov-teck. Men det må være et emne for et andet indlæg. Dette indlæg skal handle om de filtre vi kan sætte op og som skal skærme vores børn fra upassende indhold.

Er brug af børnefilter så en god løsning? Jeg er personlig ikke overbevist om at det er en perfekt løsning. Jeg er stor tilhænger af sikkerhed på internettet. Jeg vil ønske at alle børn kunne være offline og online uden at finde ting der var uegnet for dem. Det er vildt irriterende når man står og skal håndtere en situation med en 3 årig der syntes at kvinden med store bryster og badetøj skal vi klikke på. Men er børnefilteret så en god løsning? Måske, måske ikke men det kan være en fin midlertidig løsning. Og hvad mener jeg dog med det??

Børne filter = sikkerhed

En Google søgning på ordet børnefilter vil vise hvordan virksomhederne der tilbyder at sætte filtre op, beretter om kunder der føler sig sikre når de “væbner” sig med et børnefilter. Det er godt nok delvist salgstale og bare virksomhedens fremlæggelse, men det er også en holdning man kan møde ude hos nogle familier. Og det er super dejligt at man kan få lov at føle sig sikker. Men hvad nu hvis et børnefilter ikke er så effektivt som vi tror og ligger håb i?..  Og har vi “gjort vores” når vi har sat filteret op? Det kan man jo med god grund godt føle..

Hvorfor et børnefilter kan være en dårlig ide

Jeg har før hørt fra forældre der fortalte at deres børn kunne omgå filtrene. Det er altså ret normalt med de lidt større børn. Og med større mener jeg i skolealderen. Altså allerede fra 6-7 års alderen. Det er nogle af disse børnefiltre som sørger for at si pornografiske billeder fra i google søgninger eksempelvis. Det er sådan nogle filtre man kan betale sig fra eller sådan nogle som forældre kan “slås” med at sætte op. Men det er også sådanne fitre som oftest viser sig at ikke være i stand til at skjule alt hvad der er upassende. De begrænsninger som det giver at sætte filter på sin telefon, pc eller tablet kan være en falsk sikkerhed når de ikke virker som vi går ud fra. -Det kan skabe en tryghed som gør at vi føler kan blande os uden om barnets brug af teknologien. 

Et børnefilter kan derfor være rigtig fint hvis man er nødsaget til at lade sit barn gå på nettet alene. Men det bør helst kun være for en tid. Det vil nemlig aldrig kunne måle sig med en engageret forælder der ved lidt om barnets brug, søge historik og interesser pt.

Det er ikke kun google søgninger som kan være problematiske

Det børnefilter vi kan slå til på YouTube virker således at de ting der er blevet anmeldt som stødende, bliver sorteret fra. Og så kan man ellers håbe at ens børn holder sig fra det som ingen endnu har meldt som stødende.

Måske kommer dette som en overraskelse men der bliver altså også lagt masser af sære ting op på Youtube med børnenes idoler. Eksempelvis en stortudende Masha eller superhelte der slås og kører galt i biler og flyver/hopper ud af dem i høj fart.

Hvis vi involverer os i hvad børn gør på nettet kan vi opsnuse hvad der for tiden har deres interesse. Og så kan vi tage snakken med dem. Fortælle dem hvad der er egnet for børn og hvad der ikke er. Hvornår der er og hvorfor. Et børnefilter kan ikke være menneskelig og forklare ting til børnene. Et filter kan endnu ikke tage højde for hvad barnet forstår i sin alder. Og den dag barnet der er vant til filter, leger på en computer som er uden filter, vil verden med et, virke helt anderledes.

The Simpsons Animation GIF - Find & Share on GIPHY

Ichi and scratchy fra The Simpsons via giphy  -Voldsomme og frække ting er bestemt ikke noget nyt. Men det er dog super ærligt hvis man i god tro, udstyrer sit barn med en tablet, mens man lige klarer en varm pande og sier pastavandet, for så at opdage at ens barn har set noget der kan give mareridt.

Det er dig der er forælder for dit barn og det er dig der ved hvad der er bedst for Jer og hvad dit barn kan håndtere. Selvom dine venner bruger filtre på alle enheder og jeg mener at de giver en falsk tryghed, behøver ingen af tingene nødvendigvis at skulle fungere for din familie..

Bør man undgå børnefiltre?

Ikke nødvendigvis, vi kan ikke være over vores børn hele tiden. Vi bør måske bare undgå at ligge for stor en tiltro i et børnefilter. Hvis du har lyst til at bruge filtre så gør det endelig. Hvis det giver lidt tryghed, så nyd det! Men forbered dig alligevel også på en samtale om alle de voksen ting som nettet byder på.

Vil vi sikre os at vores børn ikke sidder alene og læser om mordsager, pædofilisager, søger på hvordan man laver bombe, eller bliver kontaktet af fremmede voksne, så er vi stadig nød til at sætte os ned og være med en gang imellem. Og tage snakken når de naturligt erfarer alle de ting som nettet gemmer på.

Hvad tænker du? Bruger du filter på de enheder dine børn bruger? Og føler du at du har gjort dit job når et børnefilter er sat op? Eller virker det for dig og din familie?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *