Hven ser med på familiens telefoner og webcams?
Digital familie

ER DIT KAMERA SIKKERT? [DET INTEGREREDE KAMERAS SKYGGESIDER]

Har du overvejet at dække kameraet på din eller dit barns mobil eller pc? Hvis du har set filmen om Edward Snowden, har du muligvis overvejet det.. Forhåbeligt.. Eller er det bare god Hollywood underholdning? Måske den nye Stofa reklame, hvor en mormor bliver vejledt i at hacke sig ind i barnebarnet’s webcam, har givet dig lyst til det.. Mark Zuckerberg er som mange andre set med dækket kamera og mikrofon på hans computer. Men ville du gide dække kamera og mikrofon?

Et integreret kamera er det der sidder i vores enheder. Problemet med det integrerede kamera er at den endhed kameraet sidder i, næsten hele tiden er på internettet. Altså er vores kamera derved tilgængeligt for dem der kan hacke sig ind på vores enhed. 

Foto: Hasan Albari vis Pexels

I Mark Zuckerberg’s situation er begge dele forståeligt. I en arbejds sammenhæng, i et konkurrencepræget miljø er det vigtigt at holde informationer sikre. Det er en ekstra foranstaltning han sætter op. Og den kan give en smule ro i sindet. Men har vi almindelige ukendte mennesker virkelig behov for at dække vores integrerede kameraer?

Denne artikel citerer en der arbejder med cybersikkerhed, ifølge ham gør folk alt hvad der er teknisk muligt.

Jeg behøver nok ikke at fortælle dig at alt er teknisk muligt, hvis ikke idag, så imorgen. Mon ikke det handler om hvorvidt vi har “råd til” risikoen…

Hvordan kan jeg sikre mig?

Vi ved egentlig ikke hvad hackere har lyst til at finde. Og vi ved heller ikke meget om hvem de har interesse i, eller om deres forskellige tricks.. Er det os, vores identitet eller vores penge der er interessant for hackerene?. Det kan sagtens være det hele! For alle tingene kan give dem magt.

Derfor er det da rimelig relevant at dække sit kamera?.?

It sikkerhed er en stor mundfuld, det er omfattende og en vedvarende opgave. Altså, man bør hele tiden rydde op, tjekke osv. Med det mener jeg slet ikke at man skal droppe at tage reelle sikkerheds foranstaltninger, men man skal starte et sted. Og hvor rigtig mange kan finde det udfordrende at fx. skifte sit webcam’s driver på den bærbare kan alle derimod finde ud af at klistre noget over deres kameraer.

Jeg har før skrevet om hvordan man, via samtale og opdragelse, ruster sit barn til en mere sikker færden på nettet.

Men er det virkelig nødvendigt for mig at være påpasselig?

Skal privatlivet være privat?

Mange danskere tager telefonen med på toilettet så af den grund var det måske værd at overveje at dække kameraet. Jeg selv går faktisk mere op i at spritte min telefon af efter jeg har haft den med ude.. At dække telefonens kamera til er noget jeg gør en sjælden gang imellem. Min Computer står til gengæld altid med et klistermærke på.

Men.. Jeg føler ikke rigtig at jeg har noget at frygte, det er nok mere fordi jeg kan finde på at rende rundt derhjemme, uden særligt meget på. Men der er også dage hvor jeg tænker meget over min søns og mit privatliv, når relaterede emner er i nyhederne fx…

Jeg er derimod, indrømmet, små paranoid når det kommer til at håndtere mit nemid-nøglekort. Jeg skærmer og vinkler det bedste jeg kan så at jeg aldrig får vendt kodesiden imod kameraet i en af mine enheder. Nogle dage holder jeg for telefonens kamera når min søn render rundt omkring mig, men jeg tager jo samtidig også mange billeder og lange videoer af ham, med min smartphone. Og derved er han jo også muligt eksponeret…

Hvad med dig?

Føler du dig sikker med et integreret kamera? Tænker du over det, hvis dit barn har et? Eller er du en der altid har et klistermærke på dit kamera? Lad mig endelig høre! <3

Webcam slide cover - Ebay
Et lille klistermærke med en skydefunktion kan fåes på Ebay, hvis man er til den “tjekkede” udgave.

Mit næste indlæg vil handle om afhængighed af teknologi!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *