De unges sociale spilleregler
Børn & Teknologi

SOCIALE SPILLEREGLER HOS DIGITALT INDFØDTE

Digitalt indfødte… Det kalder man dem der er født efter 1990. Deres sociale samværsform kan være væsentligt anderledes end dem der er fra de generationer der ikke så… Må jeg sige teknologisk bekvemte?. Altså dem man kan kalder: digitale immigranter. Dem der har skulle tillære sig de tekniske færdigheder som vores børn nærmest får ind med modermælken.

Når Jeg siger at børn får teknologiske færdigheder ind med modermælken er det ikke et udtryk for at børnene vil være i stand til at håndtere alle de problemer og sociale udfordringer som teknologi kan følge med sig, det mener jeg (ligesom generel opdragelse) er os forældre, der skal ruste dem til. 

Foto via Pexels

Digital indfødt

Det at være Digitalt indfødt, blev nævnt i en artikel fra 2001 af Marc Prensky. En artikel som er blevet diskuteret bredt. Den har fået en del kritik og mange mener at den byder på fejl. Bland andet det at han betragter de digitale indfødte som en generation. Personligt finder jeg hans overvejelser inspirerende. Og jeg er ret taknemmelig for den debat som artiklen førte med sig. Jeg vil hellere tage nogle skridt i en gal retning, fremfor slet ikke at tage nogle..

Det første årti af de digitalt i indfødte er nu muligt forældre. Om det er lettere for dem at administrere og acceptere deres børns brug af teknologi ved jeg ikke. Måske har de digitalt indfødte forældre en bedre forståelse, for nogle af de mønstre som børn der vokser op helt tæt på digitale løsninger viser. Lad mig endelig høre hvis nogen sidder inde med viden om dette!

Digitalt indfødte og digitale immigranter adskiller sig

Hvor de digitale immigranter finder det uhøfligt at gå i midten af en samtale, – altså en som man har face to face. Der finder de digitalt indfødte det uhøfligt at logge ud midt i en samtale der er opsat via teknologi. Digitale indfødte er måske ikke til stede på samme måde i den “fysiske verden”. Godt nok er deres forældre der, men alt andet som de kæmper for er ligesåvel – men meget lettere tilgængeligt i den online verden. Der er venner, intranet og underholdning.

Status bliver bygget på sociale platforme og det giver nogle færdigheder som sagtens kan bruges i en arbejds sammenhæng. På Jobindex er der et indlæg, omhandlende netop denne generation, om vigtigheden i at forberede sig på deres indtog i organisationerne.

Jeg glæder mig personligt til at dele arbejdsplads med mange flere af de digitalt indfødte, at lære af deres kompetencer og det at have andre kollegaer som chefen går til når han har spørgsmål om # hashtags o.a.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *