Ungå disse ting og dit barn vil lytte mere på dig
Familieliv

SMÅ JUSTERINGER DER GØR OPDRAGELSE TIL EN LEG

Om opdragelsen af vores børn bliver legende let, ved jeg ikke. Det er hårdt arbejde, men det behøver ikke at være hårdere end nødvendigt. Og med et aspekt af leg kan du opnå lige det. Som forældre har vi magten til at ændre meget. Det gælder også om vores børn gør som vi beder dem om. Arrrrh, tænker du måske.. Men jo! Nogle gange er det så simpelt som at ændre den måde vi siger tingene på. Det kan nemlig være den måde tingene formuleres på, der gør om barnet let forstår budskabet.

Og med alle de udfordringer som forælderollen bringer kan noget af det lettere være at ændre ens sprog.

Foto: kelvin octa via Pexels

Vores kommunikation kan besværliggøre hverdagen

Nogle gange kan børn have svært at forstå voksne. Det kan resultere i at både barnet og forældre bliver frustrerende.

Vi voksne har gennem et langt liv lært at der er ting der forventes af os. der er følelser der skal tænkes på og andre sociale spilleregler der skal medregnes i vores måde at kommunikere på. Vi reagerer og bruger disse erfaringer helt uden at tænke over det, fordi vi har haft mange år til at tillære os disse skills. – Det sidder på rygraden. Fx som når man spørger sin mand om noget og man forventer et bestemt svar. Jeg har hørt dette spørgsmål spurgt; Er jeg ikke en god mor måske? Godt nok var det til et voksent barn af personen. Men jeg fik en fornemmelse at alle i selvskabet var klar over at der var en rigtigt respons. Og det er ofte den måde, vi, voksne taler med hinanden på. 

Men der er bare nogle vendinger som vi gennem vores kommunikation, besværliggør vores børns liv unødigt med. Og er der nogen forælder der ikke selv finder livet lidt besværligt når deres barn gør?

Ofte er det dog helt simple ting der skal til før det glider som på skinner.  Som i denne artikel fra Femina om Sabine der fik a vide at hun skulle rose god opførsel og ignorere dårlig opførsel. Noget jeg kan sige virker upåklageligt på min egen søn. Det er ikke en helt let løsning. Så mange gange har jeg nemlig skulle hanke op i mig selv. Men resultatet er markant mærkbart, implementeringen og de nye vaner er til gengæld det svære.

Ikke og nej

Disse 2 små justeringer er dem der får hverdagen til at glide meget lettere for min familie, når altså vi har overskuddet til at følge det og det ikke glemmes.

1. Prøv at undgå ordet: ikke

Ordet: ikke, -det kan ændre meningen i en sætning. Prøv bare at fjerne ordet fra følgende sætning:

Du skal ikke gå ud på gaden

Når vi bruger dette ord bliver vi afhængige af at vores børn forstår hvert eneste ord. Derudover skal barnet kunne forstå at ordet kan vende betydningen af de andre ord, totalt om. Det er da hvis barnet skal kunne tyde den korrekte mening i denne sætning. Det er altså ikke let når sproget er nyt.

2. Spørg ikke dit barn om det vil noget – med mindre du accepterer et nej

Der er nogle ting som skal gøres. Du er ikke led eller ubetænksom hvis du siger til dit barn hvad du/I skal.

Du behøver ikke at spørge om dit barn vil bære sin tallerken ud. Mener du at dit barn skal, så sig det som det er! Det er okay og selvom du kræver noget er DU stadig okay. Dine børn vil respektere din ærlighed.

Det virker langt mere ubetænksom hvis du spørger dit barn; vil du med ud og handle? Og barnet svarer ‘nej, hvorpå, barnet finder ud af at svaret var uacceptabelt. Og har vi overhovedet ret sit at blive såret/fornærmet eller andet, hvis vi får et afslag på et spørgsmål? Jeg ved godt at svaret er ja, men det er altså ikke helt ligetil..

Børn vil så gerne

Børn vil så gerne gøre voksne glade. Men det er let at glemme hvor meget, vores børn virkelig gerne vil leve op til vores forventninger. Og hvor meget magt vi selv har i form af de ting vi vil have dem til at gøre. Når bare vi siger det som det er og på en måde så barnet fanger beskeden. Uden at de “skal regne den ud”. Og så ellers væbner os med lidt tålmodighed. Men det med tålmodighed gælder jo alle områder af forælderskabet.

Det tager selvfølgelig tid for mange børn at forstå når deres forældre skifter spor. Men når de forstår at det nye spor involverer gensidig respekt vil de gladeligt “spille med”. Og de skal selvfølgelig mindes om de nye regler en gang imellem. Det er også let for børn at vende tilbage til uvaner- så hjælp dem tilbage på sporet.


Er i enige i at små ændringer gør det store udslag? Hvilke små ændringer har I haft succes med?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *