cyberhygiejne digital hygiejne børn
Digital dannelse

DIGITAL HYGIEJNE FOR DIT BARNS SIKKERHED

Børn på 3 har jævnligt en tablet i hånden og børn på 6, sin egen mobil. Vi selv bruger digitale redskaber med børn og foran børn.

Få tjeklisten til den digitale hygiejne her.

Digital hygiejne, blev et vigtigt element i opdragelsen den dag vi gav barnet frie tøjler på en enhed med internetadgang. Men blev vi forældre nogensinde rigtig klar over hvor vigtig den er?

Det er rigtig fint at vi lader børnene opdage. Børn lærer ved at prøve ting, ikke ved at blive skærmet for dem. Og deres interesse er helt naturlig når de ser hvor meget mobilen blive brugt og alt det den gør for os.

Men det bliver derfor også relevant at lære børn om digital hygiejne. For når barnet i en tidlig alder er connected bliver det ekstra vigtigt at forstå ansvaret der følger med. Og nej, barnet der går på nettet alene er egentlig ikke for lille til at stifte bekendskab med konceptet. Lige meget hvor lille barnet er. Det kan derimod godt blive meget sent at sætte ind.

Gode digitale vaner starter tidligt

Digital hygiejne er ikke lige let for alle. Du kender nok nogen der må bede om hjælp til sikkerhedsindstillinger eller den basale oprydning. Det kan være både børn og voksne som kæmper med den del. Vi er også mange som har hørt om digital hygiejne, men aldrig rigtig har øvet den eller gjort den til en vane og det er ærgerligt. Den digitale hygiejne har nemlig en direkte effekt på vores cybersikkerhed. Og er bedre cybersikkerhed ikke noget vi alle ønsker for børnene?

Digital hygiejne er en løsning på mange af de digitale problemer som vi kæmper med i dag. Og du kan hjælpe dine børn til at styre uden om nogle af de hovedpiner. Ved at øve den digitale hygiejne med dem. Og det er heldigvis ikke så svært.

Den sikkerhed som du opnår gennem den digitale hygiejne giver en ro. Det er altid ubehageligt at komme i tanke om at man har glemt at logge ud efter sig på en offentlig pc. Eller at man har glemt at slette billeder og filer på den enhed der bliver væk, solgt eller byttet. De oplevelser kan man undgå.

Men at man kommer til at føle en større sikkerhed betyder ikke at man begynder at ligge på den lade side. Tværtimod. At have den digitale hygiejne i baghovedet vil være en reminder om at nettet sagtens kan byde på mindre behagelige oplevelser. Gode vaner med digital hygiejne kan gøre dig opmærksom og overvejet.

Fordele ved digital hygiejne

Med en god digital hygiejne vil børn mere selvstændigt kunne navigere ansvarsfuldt i den digitale verden, og de vil være mindre sårbare. Udover at involvere sig, er det at give barnet en god digital hygiejne, forældrenes stærkeste kort.

Digital hygiejne gør en uforudset hændelse mere overskuelig. For du vil aldrig være helt på bar bund. Du vil kende dine enheder og profiler, du vil vide hvad der er på dem og du vil have en lille ide om hvor sårbarhederne er.

Og er det ikke nok til at overbevise dig? Sikkerheden øges og vedligelholdelse bliver lettere, men sidegevinsten er nok endnu bedre. Det vil nemlig resultere i god samvittighed, mindre stress og en følelse af forudsigelighed. Og har vi ikke alle brug for en mere forudsigelig og mindre stresset digital dag?

Det aller fedeste ved at arbejde på sin digitale hygiejne må dog være at det har en effekt på opfattelsen af ens “digitale jeg”. At man bliver motiveret til at være mere “påpasselig” og får et større behov for at pleje det der er opnået.. Tiden der bliver brugt på den digitale hygiejne er en investering der er så godt givet ud.

Nem digital hygiejne

Digital hygiejne kan måske virke omfattende men den bør være tilpasset dig. Altså hvordan du bruger teknologien og hvilken teknologi du bruger.

Når det kommer til barnet i skole alderen kan det fx være at sørge for at holde sine enheder et sikkert sted. Og hvis man går fra dem; at have logget ud så andre ikke kan tilgå dem.

Er du selv klar til digital forårsrengøring?

Få her en tjekliste som gør opgaven mere ligetil. For dig der finder opgaven uoverskuelig eller måske slet ikke ved hvad digital hygiejne handler om.

Digital hygiejne er på mange måder det værktøj som forældre har brug for, for at holde deres børn sikre og trygge i den digitale verden. Digital hygiejne er dog noget man skal øve. Men du kan jo se det som en chance for også selv at blive bedre. For behovet er der lige nu og her.

Hvor tidligt bør den digitale hygiejne komme på dagsordenen?

Nok allerede nu. Gerne mens dine børn lærer de første tasts. Børn er til tider godtroende og den digitale verden kan være så lunefuld. Når man træner den digitale hygiejne vil det resultere i at barnet bliver mere bevidst. Og barnet vil så småt begynde at forstå at de ting han/hun gør betyder noget og har konsekvenser.

Husk på at børn i en tidlig alder også vil kunne opleve ubehageligheder på nettet. Det er ikke altid overlagt når man falder over noget der overtræder ens grænser. Både billeder og tekst kan virke chokerende eller sårende på børn og det er oftest helt tilfældigt når de falder over det. Især de mindste trykker løs uden nogen form for viden om hvad resultatet er.

Derfor er den digitale hygiejne også vigtig. Den digitale hygiejne giver barnet en ide om at der er noget man kan gøre. Vi er ikke hjælpeløse overfor teknologien. Digital hygiejne gør (pga. fokuset) voldsomme digitale oplevelser mindre tabu og forældrene vil derfor i højere grad blive bedt om hjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *