Bliv lidt klogere på phubbing
Digital familie

FAQ’s OM PHUBBING

Hvad er phubbing?

Phubbing er når man ignorerer nogen til fordel for telefonen. Fx er det phubbing når man svarer nogen mens man stadig kigger på sin mobil. Ordet phubbing kommer fra at sætte de to engelske ord; phone og snubbing sammen.

Hvorfor phubber man?

Mennesker bruger telefonen til at underholde sig, løse praktiske gøremål og den er i det hele taget blevet en forlængelse af os. Der er store chancer for at folk ikke er klar over at de phubber. Måske fordi vi først er begyndt at blive opmærksom på problemet og dets konsekvenser. Måske fordi der endnu ikke er blevet udviklet en social konsensus om at det er en uacceptabel eller dårlig opførsel. Der studeres desuden i phubbings relation til afhængighed af mobilen.

Hvem bliver phubbet?

Alle kan opleve at blive phubbet. Phubbing foregår i hjemmet, på arbejdspladsen og i vennekredse. Men det er langt mere normalt at opleve at blive phubbet af sin partner eller af et andet familiemedlem end det er at blive phubbet af en kollega.

Er phubbing skadeligt?

Phubbing påvirker den mentale sundhed. Hvis du bliver phubbet kan du i den forbindelse opleve dårlig selvtillid, nedtrygthed og unødvendig bekymren. Udover at phubbing påvirker forholdet til mennesker negativt er der også flere personer der får depression når de er i et forhold med phubbing. Selvom det ikke er påvist er tallene overraskende. Folk der lever i et parforhold hvor der phubbes oplever også at de er mindre tilfredse i deres forhold.

Hvad gør mobilen ved vores nærvær?

Nærværet er i høj grad noget vi søger digitalt. Fx gennem online fælleskaber og likes af opslag. Men jo mere vi plejer vores digitale kontakter og søger anerkeldelse online, jo mindre tid vil vi bruge på det fysiske nærvær. Det har fx det resultat at vi i stigende grad er blevet dårligere til at bruge øjenkontakt. Og phubbing er blevet “normalt”. Men også vores evne til at føle empati kan påvirkes af vores mobil vaner.

Ødelægger mobilen parforholdet?

Nej, ikke direkte, men mobilen kan påvirke vores forhold. Hvor mobilen kan pleje vores fjerne forbindelser gælder det samme sjældent for vores helt nære relationer. I forholdet kan mobilen faktisk skade sammenhørigheden. Det er især tydeligt når der er problemer med afhængighed af telefonen eller når phubbing foregår. Hvis problemet ikke kan løses eller at der ikke er hjælp at hente kan det dog godt resultere i et brud.

Hvad gør man når ens kæreste sidder med mobilen hele tiden?

Gør ham/hende opmærksom på det. Og gør det så igen. Phubbing eller overdrevet mobil-brug er ligeså svært at bryde med som enhver anden dårlig vane. Og det kan også være svært at indse når man phubber eller er fraværende til fordel for mobilen. Du kan derfor spørge om lov til at tage del i vanebrydningen. Prøv at opfordre til sociale aktiviteter. Er det måske muligt at gøre noget i altid har drømt om? Noget i tidligere har fundet hyggeligt, egentlig bare hvad som helst i kan være sammen om. Og hjælp din kæreste ved at holde ham/hende fast i jeres aftaler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *