mobilen dræber forholdet
Digital familie

FAQ’s OM PHUBBING

Hvad er phubbing?

Phubbing er når man ignorerer nogen til fordel for telefonen. Fx er det phubbing når man svarer nogen mens man stadig kigger på sin mobil. Ordet phubbing kommer fra at sætte de to engelske ord; phone og snubbing sammen.

Hvorfor phubber man?

Mennesker bruger telefonen til at underholde sig, løse praktiske gøremål og den er i det hele taget blevet en forlængelse af os. Der er store chancer for at folk ikke er klar over at de phubber. Måske fordi vi først er begyndt at blive opmærksom på problemet og dets konsekvenser. Måske fordi der endnu ikke er blevet udviklet en social konsensus om at det er en uacceptabel eller dårlig opførsel. Der studeres desuden i phubbings relation til afhængighed af mobilen da man har opdaget at phubbing oftere foregår hos nogen der også er afhængige at deres telefon.

Hvem bliver phubbet?

Alle kan opleve at blive phubbet. Phubbing foregår i hjemmet, på arbejdspladsen og blandt venner. Men det er langt mere normalt at opleve at blive phubbet af sin partner eller af et andet familiemedlem end det er at blive phubbet af en kollega.

Er phubbing skadeligt?

Phubbing kan påvirke den mentale sundhed. Hvis du bliver phubbet kan du i den forbindelse opleve dårlig selvtillid, nedtrygthed og unødvendig bekymren. Det er bare et uddrag af de følelser det kan bringe frem. Særlig slemt er det når børn phubbes. I de tilfælde opleves der stor utrykhed, enda svigt og barnet er meget påvirket følelsesmæssigt. Men både i børn og voksnes tilfælde er det tydeligt at man mangler at få opmærksomhed. Udover at phubbing påvirker forholdet til mennesker negativt er der også flere personer der får depression når de er i et forhold med phubbing. Selvom relationen mellem de to, ikke er påvist er tallene overraskende. Folk der lever i et parforhold hvor der phubbes oplever også at de er mindre tilfredse med deres forhold.

Hvad gør mobilen ved vores nærvær?

Nærværet er i høj grad noget vi søger digitalt. Fx gennem online fælleskaber og likes af opslag. Men jo mere vi plejer vores digitale kontakter og søger anerkeldelsen online, jo mindre tid vil vi bruge på det fysiske nærvær. Det har fx det resultat at vi i stigende grad er blevet dårligere til at bruge øjenkontakt. Og phubbing er blevet “normalt”. Men også vores evne til at føle empati kan påvirkes af vores mobil-vaner. Det er derfor vigtigt at have en balance hvor man plejer de digitale kontakter men stadig har tid til det fysiske nærvær. Det ene kan ikke erstatte det andet. Vi får ikke vores fysiske behov tilfredsstillet over mobilen og vi kan heller ikke slippe for den teknologiske udvikling.

Ødelægger mobilen parforholdet?

Nej, ikke direkte, men mobilen kan påvirke vores forhold. Hvor mobilen kan pleje vores fjerne forbindelser gælder det samme sjældent for vores helt nære relationer. I forholdet kan brugen af vores smartphone faktisk skade sammenhørigheden. Det er især tydeligt når der er problemer med afhængighed af telefonen eller når en af parterne bliver phubbet jævnligt. Hvis problemet ikke kan løses eller at der ikke er hjælp at hente kan det dog godt resultere i et brud.

Hvad gør man når ens kæreste sidder med mobilen hele tiden?

Gør ham/hende opmærksom på det. Og gør det så igen. Phubbing eller overdrevet mobil-brug er ligeså svært at bryde med som enhver anden dårlig vane. Og det kan også være svært at indse når man phubber eller er fraværende til fordel for mobilen. Du kan derfor spørge om lov til at tage del i vanebrydningen. Prøv at opfordre til sociale aktiviteter. Er det måske muligt at gøre noget i altid har drømt om? Noget i tidligere har fundet hyggeligt, egentlig bare hvad som helst i kan være sammen om. Og hjælp din kæreste ved at holde ham/hende fast i jeres nye aftaler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *