Kan man slette (sløre) sine digitale fodspor
Digitale forældre

KÆRE FORÆLDER
HVAD DER LÆGGES OP BEHØVER IKKE AT BLIVE OPPE

Lærer du dit barn at hvad der ligges ud på nettet, bliver der? Det er en rigtig god regel, aldrig at dele noget som ikke må ses af alle. Men at ting ikke kan fjernes igen er ikke længere helt sandt.

erase and rewind cause i’ve been changing my mind

The Cardigans

Det er totalt digital empowerment. Med stor magt bør selvfølgelig også følge ansvarstagen. Det handler ikke om at opføre sig hensynsløst, men at vi ikke behøver at ‘lade stå til’.

Vi er nemlig kommet langt fra den tid hvor der herskede lovløshed på nettet. Godt hjulpet på vej af GDPR har vi fået langt større kontrol over hvilke af vores data som let kan søges frem og hvilke informationer om os som må ligge på nettet. Men det er selvfølgelig afhængigt af dig og din indsats.

Digital oprydning

Måske fortæller du dit barn at hvad der bliver lagt op, ikke kan fjernes igen, for deres egen sikkerhed? Men der er ting som du kan sige, som klæder dine børn bedre på. Ting der, istedet for at virke som en skræmmeteknik, får dem til at tænke sig godt om. Det handler om digital hygiejne og grundige overvejelser.

Men hvad nu hvis dit barn har lavet en fejltagelse, en uovervejet handling. Et øjebliks fjolleri eller en fejltastning som der nu bødes for..

Hvad nu hvis dit barn er uden skyld i at der ligger noget pinligt om dem på nettet. Noget som andre driller dit barn med. Tænk: dit barn deltager i et skole teater stykke. Han/hun laver en lille fejl og en video af det havner på nettet. Eller en anden uforskyldt situation som kan virke ødelæggende på barnet og det sociale liv.

Ville det ikke være dejligt at kunne støtte sit barn i at lave en digital oprydning som kunne gøre klippet meget sværrere at grave frem? Heldigvis er der mange situationer hvor du kan fjerne hvad der er uploaded, skrevet og delt fra mange kilder.

Men hvad hvis videoen stadig ligger et sted?

Når man som forælder, i denne uoverskuelige situation, prøver at hjælpe sit barn tror jeg at ordsproget; out of sight out of mind, virkelig gælder. Et sted ude på nettet kan der ligge informationer om en, men hvis man ikke bliver konfronteret med det, eller kan finde det selv, har det ikke så stor betydning enda.

Ting kan dukke op igen ud af det blå, ja. Men har du først lært at bede om at få data slettet, vil det ikke virke helt så uoverskueligt at gøre det igen. Det handler meget om hvorvidt du vil kontrollere situationen eller ikke. Man kan selvfølgelig også lade være med at gøre noget overhovedet. Som man kan lade være med at svinge støvsugeren når gulvet bliver støvet, for der kommer alligevel støv igen, ik?

Hvordan får man data fjernet?

Først skal du selvfølgelig vide hvor der ligger informationer. Ofte ved du det på forhånd. Hvis der er tvivl, laver man nogle søgninger. Derefter går man igang med at sende anmodninger om at få informationerne slettet. det lyder måske indviklet, men det er ikke meget anderledes end at sende mails. Du kan finde et forslag til sådan en anmodning, længere nede.

Google sit navn…

Selvom det er en process der kan strække sig over en lægere periode (man sender en anmodning, venter på svar og venter så på at se resultatet) er det også en måde at få godt gang i den digitale hygiejne. Det er nemlig nogle af de samme principper; Google-tjekke sig selv jævnligt og anmode om at få eventuelle data slettet.

Retten til at blive glemt

Dette er et stærkt kort og det der gør det hele muligt. Efter gdpr trådte i kraft, forpligter sider der håndterer EU borgeres data, sig til at fjerne alle “overflødige” data, når det efterspørges. Med overflødige mener jeg dem de ikke skal opbevare ifølge loven. Det du ikke kan få fjernet kan den almindelige person alligevel ikke genkende dig på.

Ofte er det at få slettet sine data, en automatisk proces, som gør at der “hurtigt” kan ses resultater. Når man ikke kan finde en sådan formular på en side, bør man rette kontakt til siden via mail.

At tage kontakt, direkte til siden behøves der virkelig ikke at lægges særlig meget arbejde i. Skriv fx:

Hej
Jeg har fundet dette på jeres side (indsæt det specifikke link)
Jeg vil gerne have det fjernet da jeg ikke ønsker at det ligger her/ det er et billede af mig som jeg ikke har givet accept til blev delt/ det er ikke længere relevant (retten til at blive glemt).
Med venlig hilsen
….

Hvad hvis de ikke svarer?

Oftest vil siden/side administrator reagere inden for nogle uger. Hvis ikke de reagerer, kan du egentligt prøve at tage din sag op med datatilsynet. Hvis du gør det vil jeg dog anbefale dig at have helt styr på hvorfor du vil have det fjernet, hvilke risiko det har for dig at have det liggende på nettet og hvordan det kan forringe din livskvalitet. Der er dog altid en grund når det omhandler børn eller unge mennesker. (Hvis du ikke kan komme på en grund vil jeg gerne høre fra dig, for det kan jeg helt sikkert hjælpe med).

I nogle tilfælde kan datatilsynet ikke gøre meget ved det, fordi der simpelthen ikke længere er nogen der administrerer siden. I dette tilfælde kan man prøve sig ad med en genialt kreativ metode som Netkablet.dk forklarer om her. Det handler om at sløre sine spor ved at ændre i sine informationer.

Hvad hvis nogen deler det?

Hvad så med risikoen for at nogle har taget screenshot eller har delt det man ønsker slettet?

Den største fare for at det du gerne vil fjerne, ligger på nettet til evig tid, må være hvis nogen gentagende deler det. Og derfor er rådet med at Google sig selv, en god ting at gøre jævnligt. Husk på at du kan lave en søgning på et billede eller søge på en tekst – gør det gerne efter både 30, 60 og 90 dage efter du selv har prøvet at fjerne det fra hovedkilden.

Ventetiden..

Tid er selvfølgelig en utrolig vigtig faktor når du vil have noget fjernet fra nettet. Både fordi at man bør handle hurtigt når man vil have noget væk men også fordi man bliver sat i en venteposition når man anmoder om noget bliver slettet. Men det at handle hurtigt kan nogengange gøre forskellen fra om det vil blive liggende eller bliver fjernet “helt”.

Jeg vil desuden anbefale at man går stille med dørene så længe man stadig kan finde informationerne. Det er ikke til at vide hvornår en person rammes af en “hamstre-mentalitet”. For at undgå at komplicere eget arbejde yderligere er det derfor vigtigt ikke at sige noget som sætter gang i en yderligere deling eller får nogen til at gemme det på sin harddisk.

At hjælpe barnet

Det kan, for nogle forældre, lyde som en utrolig kompliceret process at hjælpe sit barn med at få fjernet noget fra nettet. Men..

Det kan være børnenes opgave at få det til at lykkedes i praksis, for indrømmet det er en stor og uforståelig opgave at finde rundt i det tekniske når man ikke er så vant som de unge.

Med støtte, vejledning og en forælder der tror på at de godt kan, vil barnet have meget bedre chancer for sucess.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *