Har dit barn en forfølger?
Børn & Teknologi

I BØRNEHØJDE:
STALKING ELLER FARLIG FASCINATION

Teknologi har gjort noget for stalking. At stalke nogen er blevet let. Og med teknologiens udvikling og sociale mediers indtog er det også blevet socialt acceptabelt at “lure folk ud”. Helt uskyldigt selvfølgelig. Men denne “Jeg-Googler-Lige-Personen kultur” kan for nogen tage overhånd. Altså folk der ikke normalt ville have stalker tendenser, kan komme ud på et sidespor. Og hvor en stalker tidligere skulle gøre meget mere for at opsøge personen, har internettet gjort det super let at række ud til en man er facineret af. Dertil lagt at ordet stalking bliver brugt en en anden sammenhæng af nogle unge. som når man, på sociale medier, tjekker en persons handlinger ud systematisk. –Jeg stalker dig på instagram er et udtryk jeg har set brugt, om en uskyldig handling, der var ment som et humoristisk kompliment. Det kan være lidt uklart og svært at navigere i, hvornår det overskrider grænsen. Især når man er ung og det at formulere sine følelser er svært og skræmmende.

Foto: Naveen Annam via Pexels

Har din barn en stalker?

En stalker kan finde på at skjule sin identitet. En handling som udgiver sig for stalking kan være en prank fra vennerne. Det kan være voksne der stalker men bestemt også børn. Når stalking sker via nettet hovedsageligt kan det ofte involvere at den forudrettedes informationer (fx. billeder) bliver misbrugt og brugt i en sammenhæng som kan skade offeret. Det kan dog være vigtigt at huske på, at hvis der sidder et barn i den anden ende har han/hun højst sansynligt brug for hjælp. Måske skal situationen håndteres taktisk. Og siden internettets indtog i hjemmet har det endnu mere end før været vigtigt at vurdere situationen grundigt før man skrider til handling. Chikane og voksne forfølgere skal selvfølgelig slåes hårdt ned på og politiet skal informeres.

Hvad er stalking?

Stalking betegner en forfølgelse af en person når det sker jævnligt, og gentagende gange. Stalking kan involvere overvågning og chikane af forskellig art. Det er noget som er uønsket af den stalkede og som påvirker offret psykisk. Men, når det er børn eller unge der bliver stalket kan det være svært med den psykiske påvirkning. Stalking kan risikere at stå på længe før den det går ud over, mærker en reel psykisk påvirkning. Den forudrettede skal nemlig forstå konsekvenser og have en ide om at ting kan ekskalere. Derudover er det måske helt normalt at drille hindanden, grænsen mellem dril og chikane skal derfor være meget klar. Derfor er det også super vigtigt at man som forælder at har antennerne ude og dit barn ved at stalking er noget som man kan og bør få hjælp med fra starten af.

Stalking behøver ikke kun at være begrundet at begær. Stalking kan også udspringe fra vrede eller jalouxi. Det kan også være at en stalker starter med at have et crush på personen den stalker, men at det kammer over i vrede eller anden negativ følelse.

Hvad kan i gøre?

Det første man bør gøre når man finder ud af at man har en stalker er at vurdere situationen. Der er nemlig rigtig mange ting man kan gøre og ved at forstå situationen vil du bedre kunne bedømme om du eksempelvis skal ignorere eller prøve at sige fra.

  1. Prøv at få en fornemmelse af alvorligheden af situationen– Har barnet forståt ordet korrekt? Hvad er der foregået? Kender barnet personen der stalker/ved hvem det er? Er der måske flere der chikanerer og hvor lange har det foregået? Der er rigtig mange aspekter og det er godt at kunne danne sig et overblik over omfanget. Det kan nemlig hjælpe jer til at finde den rigtige løsning.
  2. At handle eller ikke at handle– Nogle situationer er værre end andre. Mange situationer med stalking vil opstå fordi cyberspace gør det nemt og fordi man som ung let kan forelske sig i et billed. Måske tror personen der stalker, at den gør det i alt hemmelighed (derfor er det ikke lig med at situationen ikke kan eskalere). Det kan derfor være supervigtigt at kunne dokumentere ting hvis behovet skulle opstå senere hen. Men hjælp dit barn med at opbevare beviserne. Derved kan du undgå at dit barn deler eller viser det til venner. Den situation dit barn sidder med bør nemlig ikke få dit barn til selv at gøre noget der er uetisk. Dårlig opførsel skal godt “smitte af”, prøv at forebygge.
Ignorer stalkeren

Nogle gange kan det hjælpe at ignorere personen der stalker (Det skal selvfølgelig kun være i meget milde tilfælde af stalking). Måske vil personen der stalker miste interessen når den ikke får en reaktion. Måske skal man tage en pause fra de Sociale medier. Det er selvfølgeligt super uretfærdigt at skulle lukke sine kontoer ned på sociale medier, men det kan være at det er det der skal til. Støt dit barn i at det er nødvendigt selv om det er uretfærdigt. Og gør det klart at det kun er for en periode.

Det skal IKKE fortsætte

Stalking foregår nogle gange kun i et par uger (det gør det selvfølgelig ikke ok). Men det må ikke fortsætte over lang tid. En person som chikanerer selvom man prøver at ignorere, sige fra og fjerne sig fra der hvor personen følger en, skal gøres mere over for. Såsom hjælp af politiet.

Bed om hjælp

Nogle gange kan stalking med chikane være en måde at mobbe på. Det er selvfølgelig ikke noget man skal finde sig i. Om det er mobning eller ordinær stalkning. At fortælle om problemet til sin omgangskreds kan være en rigtig god ide. Jeg ville faktisk kalde det nødvendigt. Dine venner og familie vil nemlig kunne støtte dig, hvis de ved hvad der foregår. Måske er de nogle gange vidne til at det der sker eller ser din reaktion og så er det rigtig rart at de allerede ved hvad det handler om. Det kan også være at skolen skal informeres, hvis problemet involverer nogen der går samme sted som dig. Og sidst må det endelig ikke undervurderes at kontakte, informere og rådføre sig med politiet. Så vil det også blive lettere at forstå hvordan tingene må udvikle sig og hvordan de endelig ikke må og hvilke ting man selv kan stille op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *