Hvad skal man holde øje med når dit barn begynder at bruge nettet
Børn & Teknologi

8 PROBLEMER & LØSNINGER TIL BARNETS DIGITALE DEBUT

Hvornår end dit barn begynder at være online uden opsyn er der dig nogle ting som du bør skrive dig bag øret og nogle ting du bør vide lidt om. At beskytte barnet online handler nemlig delvist om din viden om hvilke risiko der er.

Er du en af dem der er skræmt over tanken om at dit barn skal til at begå sig på “ene hånd” i det digitale? Eller, er du cool med det? Måske lykkelig ubevist om hvilket omfang, digitale farer har? Ligemeget hvilken side du tilhører kan du her få et overblik over det du skal holde øje med og det du med stor fordel kan tale med dit barn om, måske allerede nu. 

Alle forældre oplever at deres barn kan nye ting, får nye privilegier og begynder at stå på egne ben, for første gang. Det kan være skræmmende for alle. Især for forældrene.

1. Trivsel

Vrede, indelukkethed, dårligt humør eller andet som er unormalt bør du holde godt øje med. For man kan sagtens mistrives på internettet. Og da barnets venner bruger nettet i stor stil kan det være hårdt ikke at kunne klare mosten. Tonen er hård og standarten er høj. Den digitale version af mennesker ret urealistisk men det er svært at se for det unge menneske med høje krav til sig selv.
Giv en kærlig håndsrækning; fortæl at du er der lige meget hvad, at intet er for tungt til dine skuldre. Sig til barnet at du ikke kender til alt til teknologi, men at du forstår at løse problemer og at du ved hvordan mennesker kan være.
Forhåbeligt er dit barn bare preteen eller har en anden hormonel grund til et eventuelt ændret humør, men det kan du kun finde ud af ved at grave lidt.

2. Digital selvskade

Du er nok bevidst om de mange triste måder hvorpå mennesker kan tiltrække sig opmærksomhed eller håndtere vrede og selvhad på. Desværre har livet på nettet endnu nogle metoder. Digital selvskade spænder helt fra at bede om at blive ydmyget online til at få inspiration fra andre til måder at skade sig selv på. Det store problem er at det ofte foregår i et lukket forum.
Men det kan også være (helt på egen hånd) ved at påtage sig en offer rolle eller at at ydmyge sig selv. Klassisk er det når der skrives sørgelige og udpenslende opslag om noget i privaten. – Det kan ofte være helt ubevidst. Mere overlagt opmærksomhedssøgende er det når man selv opretter en bunke profiler som man bruger til at rette ondsindede tekster mod ens rigtige profil.

Det er ofte svært for familien at håndtere når de indser at det ikke er andre der har chikaneret ens barn som først antaget. At den vrede det har udløst har været uforskyldt. Heldigvis er dette mere sjældent, men den digitale selvskade som helhed er altså ikke. Har du mistanke om eller bevis på at dit barn udøver digital selvskade, skal du søge hjælp. Du kan søge råd på nettet eller få en professionel ind over. I bør også ændre på barnets brug af digitale redskaber og søge nye sunde interesser og vaner, offline.

3. Sexting

Sexting er at skrive beskeder med sexuelt indhold. Det kan føles som en uforpligtende leg- noget man ikke er klar til men alligevel kan stifte bekendskab med, under trykke forhold. Men det er ikke så uskyldigt som det virker. Så mange har prøvet at blive såret. De er blevet udstillet og gjort grin med eller truet. Det kan være at beskederne bliver gemt eller måske bliver delt. Og personer der ligger inde med de komprimerende beskeder kan bruge offerets frygt til at få sin vilje.
Som forælder, er det vigtigt at huske på at sexting ofte gøres i sjov. Derfor skal man tænke sig grundigt om før man reagerer på barnets beskeder med sexuelt indhold. Når man er ung er det svært at vide hvor grænsen går og hvornår man virkelig kan stole på andre. Men man bør balancere godtroenhed med fornuft og kritisk tankegang. Og der kan du som forældre hjælpe. Men undgå at lave nogle konklusioner om dit barns sexualitet. Sexting siger sjældent noget om en persons sexualitet, udover at der er en interesse for emnet.
Tænker du at sexting ikke er relevant for dit barn? Udeluk det ikke. Det kan være en måde at prøve grænser af på. Også blandt det samme køn.

4. Digital chikane

Stalking, reel mobning, spamming, facerape, freezeout.. Der er mange måder at genere andre digitalt på. Digital chikane kan være meget invaderende. Der er nemlig ikke tidspunkter hvorpå man kan føle sig sikker. Man kan blive chikaneret om natten, når man er til fødselsdag eller til begravelse. På alle tider af døgnet kan der tikke en aggressiv besked ind.
Det er svært for børn at tale om. Ofte kan det være svært at forstå hvor seriøs sagen er og mobningen har det med at eskalere. Vær opmærksom på et barn der ikke vil have telefon længere, ikke vil gå på nettet eller spille, være social online eller andet. Eller et barn der altid har behov for at have telefonen slukket.

5. Nettets indhold

Der er så mange ubehagelige sager som det nysgerrige barn kan finde på nettet. Sexuelt indhold, kriminelt osv. Nettet er et tag selv bord af informationer. Det moderne barns nemesis være dets nysgerrighed. Barnets venner der undersøger emner og voksne der nægter at fortælle hvad ting betyder er en sikker opskrift på en uheldig situation. Du ved hvordan der er med børn- den store verden skal læres om og skal indtages.
Men at få sine informationer fra nettet alene kan være rigtigt skidt. Barnet ser måske ikke det hele billede og måske støder det på ting som chokerer. Ting som kan give dårlig nattesøvn eller traumer. Det er dog noget af en opgave for forælderen at sikre sig mod et barn opdager nettets mørke side. Istedet bør du være ærlig om nettets alsidighed. Fortæl at man kan bruge nettet til gode ting men at der også findes virkelig ubehagelige ting derude. Vis dit barn at du gerne vil være der for ham/hende hvis han opdager noget der er uforståelig eller skræmende. Hvis dit barn ser noget så skal du heller ikke underkende det.

6. Cyberkriminalitet

Når dit barn stifter bekendskab med nettet kan han/hun risikere at løbe ind i en masse scams. Børn kan være så uspolerede. Og selvom de har lært om emnet i skolen kan den virkelige verden ikke altid forberedes på.
Mind dem om at deres informationer har værdi. Det samme har deres samtykke. Man bør altid sige nej til at starte med. Man kan ændre mening. Hvis et tilbud skal accepteres straks er der noget lusket ved det. Dem der scammer vil gerne have dig til at handle øjeblikkeligt. Altså før man når at tænke dig om. Derudover kan “trusler” og manipulerende adfærd være en del af scams.
Vores råd til børnene bør derfor lyde; Lad dig ikke påvirke. Træk vejret, tænk dig om og tal med en fornuftig voksen om det før du gør det mindste.

7. Lovens rammer online

Det er vigtigt at forstå at selvom man sidder bag en skærm er man ikke skjult. Regler for digitale vil dog blive mere og mere omfattende med tiden. Igen heldigvis. Så det vil faktisk være lettest at sætte sig ind i det før end senere. For pt. minder loven meget om den IRL.
De regler der er på nettet er heldigvis ikke så omfattende. Med heldigvis mener jeg at det ikke er helt uoverskueligt at sætte sig lidt ind i. Trusler og hacking skal man selvfølgelig holde sig fra. Det relatere let til den virkelige verden hvor trusler og indbrud også er ulovligt. Derudover er der de personlige grænser som man skal acceptere. Dine og mine data. Man må ikke bruge andres informationer, eller misbruge dem. Uploade billeder af andre uden accept heller ej. Eller dele personlige oplysninger. Man må selvfølgelig heller ikke bruge andres identitet.

8. Familiens digitale rammer

Omdiskuteret emne, men ikke desdo mere er det noget som husfreden kan afhænge af. Faste rammer (ikke ment som strenge, bare klare) omkring brugen af teknologi er noget som gør en forskel. Starter i barnets brug af teknologi op uden rammer, kan der blive brokken hver gang du siger at det er pausetid.
Børn har brug for faste rammer, det gør det forudsigeligt hvordan deres spillerum er. De kan altid løsnes i takt med at barnet lærer at bruge teknologien fornuftigt og ansvarsfuldt. Jeg foreslår at der både er fri for teknologi på barneværelset, åbenhed omkring hvad der foregår online og fast tech-tid. De to første er til for dit barns sikkerhed. Fordi hvis barnet oplever noget ubehageligt er det alt for let at skjule hvis det foregår i et lukket rum. Desuden vil du, hvis du kræver abenhed fra starten, med større sandsynlighed undgå at falde i den fælde at kigge i dit barns telefon. Der er selvfølgelig tider hvor det har reddet et barn at forældrene undersøgte barnets mobil i hemmelighed men hvis i har aftalt at ting skal på bordet, sikrer i jer bedre mod den situation. At dit barn har teknologi-frie tidspunkter er mest til for din egen fornufts skyld.

Som du kan se er der nok at tage hånd om. Men når du har været disse 8 trin igennem og talt med dit barn om dem du finder passende og alderssvarende, har du været med til at give dit barn en grundlæggende digital dannelse og forberedt dig selv på en masse relevant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *