Forælderen er det nærmeste digitale forbillede
Digitale forældre

ET GODT DIGITALT FORBILLEDE ?

Er du rimelig uvidende om alt det der med streaks og Fortnite. Og hvem er de der noobs og trolls nu? Var det nogle af vennerne eller figurer i et spil?Bare roligt, det behøver du slet ikke at sætte dig ind i alt den slags for at være et godt digitalt forbillede. Hvis du vidste den slags ville du helt sikkert være en mega cool forælder, ingen tvivl om det. Men hvad dit barn har brug for er en god rollemodel. Så slip endelig bekymringen om diverse trends og prøv istedet at være den som kan lære dit barn om rigtigt og forkert.

Som forælder har man ikke brug for at lære at spinne fidget eller kunne “gå tur med hunden” med en yoyo. Hvad børn har brug for er at lære ansvarlig brug af ting og det indebærer selvfølgelig at vi kke selv har et hovedløst brug af “legetøjet”.

Foto: bruce mars via Pexels

Den digitale rollemodel

Usikkerhed kan godt nage forældre når det handler om deres meget digitale børn. At vi er nogle af de første der opdrager børn til en virkelighed som involverer så meget teknologi er skræmmende. Men der er noget som kan berolige os forældre lidt. Det at tage stilling, gør os i stand til at være mere sikker i vores sag. Og når det kommer til børns brug af teknologi og sociale medier er der mange af os forældre der godt kunne trænge til at føle sig lidt mere sikre på hvad vi gør. Derfor får du her 3 punkter der er gode at sætte sig ind i, når du skal finde de passende rammer for dit barn.

Skærmtid

Computer, tablet og tv er en del af de fleste hjem. Men hvor meget bruger I det og har I overhovedet behov for regler omkring det. I særligt travle familier kan der være behov for at begrænse barnets skærmtid så der også når at blive tid til samvær, leg udendørs og andet. Men det er også vigtigt hvor meget tid i bruger på skærme, sammen. Fordi det gode digitale forbillede både indrager men bliver også inddraget.

Eksponering

Er dit barn tilstede på de sociale medier og har han/hun sin egen mobil? Er du okay med at folk tager billeder af dit barn og måske deler dem (eventuelt hvem der må gøre det). Måske er det ikke relevant endnu. Det er noget man sagtens kan tage tage som behovet opstår men det er rart fx. at være afklaret hvorvidt barnets venner har en indvirkning på hvornår det bliver aktuelt. Vil du have at dit barn skal have hvad vennerne har eller vil du skærme dit barn så vidt muligt for SoMe, Fomo, mobiler osv. Hvis det er sidstnævnte er det måske godt at tage snakken inden vennerne begynder at få kontoer og telefoner.

Eget brug

Hvordan bruger du selv teknologi og hvordan bruger din familie den sammen? Er du tvunget til at være opdateret med din email på grund af dit arbejde? Spiller du selv når i er hjemme sammen? Kører fjernsynet hele tiden eller har i det sjældent tændt? Under dette emne er også dit eget brug af sociale medier. At vide hvilke påvirkninger dit barn har, gør det lettere for dig at forstå dit barns eget brug og reaktioner.

Hvad skal du bruge denne viden til?

Du behøver ikke at komme frem til noget konkret, du behøver heller ikke at tage et standpunkt. Man har et standpunkt til man tager et nyt siger man og det er især relevant når det handler om noget som så foranderligt. Tingene ændrer sig; teknologien, dine omgivelser, dig og vigtigst af alt – dit barn ændrer sig og bliver ældre. Det handler derfor ikke nødvendigvis om at finde ind til hvad du mener. Faktisk behøver du ikke at mene noget som helst. Hvis bare du ved hvad du føler om emnerne og ved hvordan din familie fungerer, er du nået rigtigt langt. Den grundlæggende viden vil nemlig gøre det lettere for dig at tage stilling når du støder på konflikterne i hverdagen; i nyheder, med dine egne børn eller via deres omkreds.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *