Familieliv

BABY SLEEP HACK:
EN TRÆT MORS REDNING

Søvnunderskud? At få ens baby til at sove lure om dagen kan godt være noget af en udfordring. Måske hænger det lidt sammen med forældrenes energi nveau som er dalende. Og oven i købet kan man risikere (uden man vil det selvfølgelig) at vække babyen lidt for let og lidt for hurtigt. Man når sjældent at lade op selv før baby igen vågner og skal spise, opleve osv. Men med en viden om babyens søvn mønster kan du måske holde baby sovende lidt længere. Jeg har sammen med min mand været på et kursus hvor vi lærte nogle uvurderlig ting om barnets søvn. Og selvom det involverer hardcore time-management, vil jeg rigtig gerne vil dele rådene for pga dem har vi haft en veludhvilet baby og lidt ekstra “fritid”.

Dette indlæg indeholder affiliate links. Links er markeret med *

Foto: Pixabay via Pexels

De gamle råd

Der er er selvfølgelig de “gode” gamle råd med at gentage: mad, bøvs, ble, og at vugge barnet. Gå lange ture med barnet.. Men hvor den første ikke bør afviges fra er vugning af barnet bestemt ikke et råd alle bør få! Hvorfor? Babyen bør lære at falde i søvn under de rammer som er tålelige for forældrene! Og til tider vil det ikke være rart at stå og svinge en babylift, vugge en barnevogn eller holde vuggen i bevægelse.. Men har babyen først vænnet sig til det, så hænger du på “den”. Den mere moderne anbefaling er at man kan vugge lidt, men at det bør stoppes langsomt som barnet falder i søvn. Længere nede har jeg et forslag til et produkt, hvis dit barn er blevet vant til at blive vugget og du ikke kan vænne ham/hende fra det igen.

Og for nogen er det ikke tålelig at skulle ud og gå hver gang baby skal sove. Men det er et emne der har fået et indlæg for sig selv.

De nye råd

Vinduet

Gabet er et universelt signal på at trætheden er ved at sætte ind. Det ved vi nok alle.. Jeg var dog ikke vidende om at man skal handle hurtigt. Virkeligt hurtigt… Sæt ind ligesåsnart babyen gaber, der er nemlig et vindue på ca 15 min, hvor de let falder i søvn. I de 15 minutter er det bare om at få baby lagt på en rolig måde. Og få babyen til at lukke øjnene. Jeg kan ikke tælle hvor mange gange jeg har haft succes med dette. Efter jeg lærte det. Men det er meget lettere sagt end gjort, for ofte er der noget der lige skal ordnes, en ble der lige skal skiftes, mad ect. Overskrides de 15 minutter er der muligt et overtræt barn. Men alle de gange hvor det lykkedes er det heaven.

Falde ordentlig i søvn

Der er mange som er langt bedre til dette end jeg var, da min søn var lille. Men der er også andre som oplever at barnet bliver ved med at vågne op, nærmest før det når at falde i søvn. Og det er faktisk helt precist det der ofte sker. Som vi fik det af vide: barnet er ikke faldet ordentligt i søvn.. Det tager 15-20 min for babyen at nå den dybe søvn. Falder dit barn i søvn i dine arme og får du vækket det hver gang du lægger ham/hende fra dig, kan det være værd at kigge på uret når barnet lukker øjnene. For når barnet rammer den dybe søvn er det optimalt at lægge det tilbage i krybben. Så prøv at vent 15/20 minutter, men endelig ikke meget længere.. Læs hvorfor, i næste punkt.

Søvn mønster

Det lille barn har et søvn mønster som kan være rigtigt godt at kende. Og det er både for dem der har børn der sover ude og inde. Det handler om at tracke hvornår barnet er i let og dyb søvn. Med den viden kan du nemlig indordne dig så at du gør de ting der larmer, i barnets dybe søvn, og slapper af eller finder rolige omgivelser i barnets lette søvn.

Det første der er vigtigt at vide er at baby (som nævnt ovenover) er lidt tid om at falde ordentligt i søvn. Derfor er der en hel periode af let søvn før den dybe nåes. Mønsteret går sådan her:

15-20 min let søvn

25-30 min dyb søvn

Dette mønster gentager sig indtil barnet vågner. Nogle gange kan man mærke at den dybe søvn bliver et par minutter kortere, jo længere barnet har sovet og som barnet er ved at være veludhvilet.

Nogle babyer og børn sover bare selvom der larmes højt i deres lette søvn, men langt fra alle forældre er så heldige med deres børns søvn.

Det hyggelige ritual

At lave et hyggeligt ritual gør det lettere at falde i søvn, både om dagen og om aftenen. Et hyggeligt ritual for babyen og barnet er når man skaber gode rammer, et ritual derer overkommeligt og genkendeligt. Hvis det bliver uoverskueligt kan det forvirre barnet og på sigt irritere de voksne. Barnet som ved at det er sovetid og ikke får trukket det ud i langdrag vil have det meget lettere med at falde i søvn

Gør endelig ikke for meget, det du gør kan du risikere at skulle blive ved med det, prøv bare med lidt tryghed. find ud af hvad det beroliger din baby. Er det at blive nusset eller om det er din stemme der gør trikket..

Gør ikke mere end du orker at gøre hver dag, flere gange. Undgå at lave det store show med babymassage, nusse, godnatsange og vuggebevægelser, medmindre du vil risikere at gøre det i lang tid fremover. Gør kun nogle af tingene og skift gerne lidt ud. OBS. Nogle fraråder sang og snak da det kan holde barnet vågent.

Prøv at skabe mørke ro og et køligt rum. Udluftning inden som sænker graderne er godt. Børn kan blive krop umulige hvis de er i et lokale der er lidt for varmt og måske ovenikøbet fyldt med rester af CO2 fra tilberedning af mad eller andet.

Vuggende stol til vugge-barnet

Hvis dit barn har lært at falde i søvn til en vuggende bevægelse kan en bouncy stol være løsningen. Det kan også være at den virker for dem der har vænnet barnet til at falde i søvn på en barnevognstur men får behov for at få barnet til at sove hjemme. Dog skal man ikke lade barnet sove igennem i en siddende tilstand, men flytte ham/hende når tunge søvn er nået. Stolen fåes i en avanceret udgave med masser funktioner*og en udgave som er lettere at transportere og som bruger batterier. Jeg havde klart valgt den transportable version* da jeg er bekymret for stråling fra el apperater. Den er meget billigere men det vil selvfølgelig løbe op i batteri brug.

MamaRoo Classic skråstol* til den tjekkede mor der vil have masser af funktioner
4moms BounceRoo Plush skråstol* den transportable version til moderen der bekymrer sig lidt om stråling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *