Hjælper du dit barn med teknologien selvom du ikke forstår den
Digitale forældre

HJÆLP DIT BARN MED DEN TEKNOLOGI DU IKKE SELV FORSTÅR

Det er lidt modsigende at skulle hjælpe nogen med noget som man ikke forstår selv. Der sker meget på teknologi fronten og det er, helt ærligt, umuligt at følge med i det hele. Derudover er det langt fra sansynligt at det du selv sætter dig ind i er det samme som det, dine børn har interesse for. Altså med mindre du går målrettet efter at lære om deres interesser. Men de unges interesser skifter ofte, og udvikler sig. Og vi ved måske ikke halvdelen af hvad de “snuser” til af emner.

På med “chef-hatten”

Men du kan sagtens hjælpe dine børn godt på vej (og i mål) uden at skulle sætte dig ind i det helt store. Det er som de fleste chefer gør det; leder folk men uden at have den store viden om hvordan man gør tingene “ude på gulvet”. De har selvfølgelig viden om både ledelse, motivation, engagement og uddelegering. Men du er forælder og det skal bestemt ikke undervurderes. De gode chefer har selvfølgelig enten naturlige evner, en solid uddannelse eller erfaring. Men som mor eller far har du også erfaring at trække på! Både fra livet generelt men også bare det at være forælder. At være forældre er ikke meget anderledes end at være chef eller leder, du har også det store ansvar men forældreskabet er selvfølgelig uden et økonomisk drevet aspekt.

At hjælpe med den svære teknologi er meget lig..

Det er for forældre lidt det samme som at hjælpe med de lektier som man ikke selv er god til. Men din uvidenhed kan faktisk være en fordel.. For chancen for at du kommer til at lave lektierne for dit barn, er lille. Du kommer ikke til at røbe løsningen. Du vil heller ikke risikere at sige; ,,sådan her lærte jeg at gøre det, jeg forstår ikke den måde din lærer lærte dig det- vi kan gøre det på min måde ellers du kan selv gøre det’‘. Derimod kan vi, når vi ikke selv kender emnet; tænke objektivt, være ydmyg og stille spørgsmål som barnet kan relatere til. Det bliver naturligt at samarbejde og når barnet begynder at få en følelse af at kunne klare det, give slip. Så lader man barnet finde løsningen selv. Succes!

Hvordan skal man så gå til opgaven?

Her er nogle råd til hvordan du motiver imens du involverer dig i dit barn. Og minimalt dig selv i deres svære opgave:

  • Vær interesseret, lyt og kig. Dit barn vil nok sole sig i din opmærksomhed. Som barnets følelse af  selvværd og selvstændighed vokser kan du i takt begynde at lave dine egne ting samtidig. Men lad din opmærksomhed gå tilbage mod barnet jævnligt.
  • Vær til stede imens dit barn sætter sig ind i tingene, læs eksempelvis højt af brugsanvisningen mens barnet arbejder på at løse problemet eller at får tingene til at virke. Vær til stede men kræv også at barnet er til stede.
  • Vis dit barn hvordan 2 hoveder nogle gange er bedre end 1 og lær dem samtidig hvordan opgaver kan fuldføres ved at følge nogle trin. At være systematisk kan måske hjælpe dem, at gå tilbage til forrige trin kan måske også. Bed dem tjekke om tingene blev gjort korrekt hvis noget ikke lykedes.
  • Vær tålmodig. Som dit barns forbillede er du nød til at bevare roen selvom det kan være fustrerende. Roen vil smitte af på et fustreret barn. Derudover vil det være nemmere at finde “løsninger” (når det brænder på) som barnet måske ikke kan. Såsom: nu holder vi en pause så vi lige kan samle tankerne, eller: vi må hellere ringe til support eller Google hvordan vi løser dette.
  • Hvis dit barn bliver vred så tilbyd din forståelse, evt. fortæl en historie fra dit eget liv om at blive gal når noget ikke lykkedes.
  • Vær ærlig om det du ikke forstår. Som forælder er man ofte den “der ved det hele” men dit barn vil med sansynlighed gerne vise at det kan noget som du ikke kan.
  • Ros når opgaven er fuldført.

Og så husk lige at det for de færeste kommer helt naturligt at lede andre. Det er faktisk ret udfordrende at gøre det på en blid om omsorgsfuld måde. Så bliv ved med at øve. Men indtil nu har du allerede givet dit barn vejledning og kærlighed, så hvis du virkelig vil, kan du sagtens klare dette også.