eksponering af børn online
Digitale forældre

BØRNEBILLEDER PÅ NETTET- SKAL MIT BARN EKSPONERES?

Hvor mange billeder, af dine børn, ligger der ligger der på nettet? De fleste vil nok trække lidt på skuldrende.. For hvem har styr på den slags i dag?

Vores børn bliver eksponeret maksimalt på diverse digitale platforme. I billeder, fortællinger om børnegrupper, med navn enda. Nogle forældre vælger selv aktivt at uploade masser af billeder på Facebook. Det føles nu også rart. For man er jo enormt stolt af sit super skønne barn. Og den stolthed næres når man ser dem på nettet. Via forældre intranet kan man få dulmet sin bekymring og sit savn, når man ser et billede af det lille pus. Men plejer det andet end vores eget ego eller måske irrationelle negative følelser. Puh den var hård, men er det egentlig med den mindste bekymring om vores børn og deres tav at vi tillader det.

Barnets privatliv?

Nogle er som sagt mere aktivt accepterende hvor andre forældre er tvivlende eller ambivalente. Måske enda stærkt modstander.

Jeg føler at en stærk modstand ofte bliver mødt af unødig kritik og anset som semi hysteri… Måske bitcher vi enormt, men det er nu kun for vores egne børn sikkerhed. Men når man mødes af en “alt er i skønneste orden” holdning, er det bekymrende. Jeg tænker om det mon er de voksne der i højere grad har behov for at blive oplyst om hacking og nettets mange brugere af folk med dårlige intentioner. Prøv da endelig ikke at bagatalisere så nogle forældre vil undlade at tage hånd eller stilling til den risiko.

Tag det ikke så seriøst..

Jeg hører argumenter om at billeder fra barnets hverdag i institutionen kan give forældrene i indblik i hvordan tingene foregår. Det øjebliks billed, taget af en padagog med tid til at lege fotograf, giver ihvertfald ikke mig et indblik af hvad der foregår bag scenerne. Som jeg hører og fornemmer: faktisk, er en meget travl dag, uden tids-margin at tærre på. Men måske er jeg naiv og tillægger et øjebliksbillede alt for lidt mening… Måske er der virkelig en sandhed at finde i billederne på Instagram. Er jeg blevet vildledt af min kritiske sans?

Godt nok mener nogle at et forældreintra er en privat ting. Kun institutionens. Men fortæl lige det til dem der hacker appen eller stjæler en telefon med åben adgang til intranettet. Eller de forældre der stolt viser dagens uploads til gud og hvermand. Jeg føler ihvertfald ikke at billeder af min søn ligger privat, eller sikkert, fra den dag de kom ned i lommer og tasker på alle institutionens forældre.

Konsekvenserne? Det er vi pt. rimelig ubevidste om. Man kan antage at det er de samme problemstillinger som kan følge en overdrevet udstilling af mennesker. Nogle børn vil selvfølgelig trives med det mere end andre. Nogle vi finde værdi i det og andre vil få et behov for at blive meget mere anonyme. Men konsekvenserne, dem kan der være mange af. Det kan ramme mit barn, måske sidemandens barn.

Men hvad tror du? Og er dit behov for indsigt i dit barns liv vigtigere end dit barns privatliv?

Vidste du forresten at et billed kan være en personfølsom data? Personfølsomme data er nemlig de informationer som gør at man kan genkende en person. Og ifølge GDPR skal behandlingen af disse data oplyses om.. Og behandles med forsigtighed. Over for dit barns institution har du derfor noget at sige hvis de uden samtygge bruger sådanne.

Vil du gerne bliv bedre til at skelne de “okay” situationsbilleder, fra det personfølsomme portrætbillede: Her kan du tage en test for at træne din viden om hvad der er et såkaldt portrætbillede. Billederne af børn omhandler et eventuel upload på Facebook, som betegnes for offentlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *