Ung med social media

SO MUCH SOME

Det handler selvfølgelig om SOME som i Social Media. Nogle gange kan det blive lidt for meget af det skønne, søde og uopnåelige. Det konstruerede. Her er det at body positivity kommer ind.. Hvis de ord ikke siger dig noget så handler det, lidt simpelt, om at være tilfreds med hvordan tingene er lige nu.. Med den vægt man har.. At vi ikke vil finde os i at der er en vægt der er “korrekt”. For alle. De sociale medier har givet mennesker mulighed for at få taletid. Og vi har taget de muligheder og bruger dem til at bekæmpe livets små uretfærdigheder.

Foto: Vinicius Wiesehofer via Pexels

Billeder af uretoucherede, afslappede maver florerer på de sociale medier.

Det skaber røre.. De sociale medier er optimale at bruge til Negative og positive meninger kommer frem og bevægelserne får liv.  Der kæmpes en kamp for det stereotype på et medie der gør det muligt at nå ud til alle hjørner af verden.

Kvinder fra Mellemøsten uploader videoer hvor de danser for deres ytringsfrihed. Kvinder viser deller for at vise hvordan virkligheden er. De sociale medier er blevet et vigtigt og magtfuldt værktøj for dem der kæmper for deres sag.

Giv det videre til børnene

Og det er noget vi kan give til vores børn. Jeg husker selv hvordan diversitet var ret uacceptabelt i min skolegang. Ting der stak ud, var udskældt og fik hovedsageligt negativ opmærksomhed og hvis nogen gik imod det “acceptable” var det i hemmelighed.

Men vores børn vokser op i en tid hvor nødhjælps arbejde bliver hjulpet afsted af sociale medier. Sociale medier kommer til at blive inkluderet i deres undervisnings materiale. De medier vil også være en stor del af deres liv. Og vi forældre kan hjælpe med at give et indblik i hvad sociale medier kan bruges til. Og hvordan. De kan nemlig bruges både godt og skidt. Derfor har børn godt af at høre om de voksnes erfaringer og synspunkter. For sociale medier gør det nu endelig muligt at få indblik i en meget bredere virkelighed. En virkelighed de unge måske ikke selv finder frem til. Det er ikke kun: min-bedste-side, mit-bedste-billede, der bliver lagt ud. Og det eneste du behøver at gøre, er at søge efter det. For eksempel hos foregangskvinden: Katrine Gisinger.

Det fede er at de unge ikke behøver at udlevere sig selv. Der er folk der “udleverer” sig selv for dem. Vi kan bare læne os tilbage, kigge på og danne vores egen mening ud fra den heftige debat. Være uenige eller enige. Være ligeglade eller blive vrede. 

Meninger er der mange af

Der er forskellige fortolkninger og stærke meninger om body positivity bevægelsen. Blandt andet er det for nogle en bekymring hvorvidt body positivity vil gøre det acceptabelt og trendy at være overvægtig, hvorpå der har været nogle ude og fortælle at overvægt ikke er sundt (når nu body positivity promoverer et sundt selvbillede) – at det altså belaster kroppen og folk kan dø langt tidligere som overvægtig. Altså det der anses for body-shaming hvis det er møntet på en bestemt person. Der er folk der mener at body positivity taler imod slankekure. Ligemeget er det som om at denne body-positivity bølge, som skulle gøre modstand med et usundt syn på kroppen, bliver beskyldt for selv at være usund. Jeg vil lade dig dømme selv..

Det bevæger sig nu en smule væk fra hvad (som jeg forstår det) bevæglsen gerne vil gøre opmærksom på.. At der ikke er en universal “opskrift” på normal.

Jeg dømmer selv for hurtigt

Vi har en tendens til at tage udgangspunkt i os selv. Og det er da også let at shame på noget som ligger uden for vores egen synsfeldt. Men tænk lige over hvordan både 45, 65 og 135kg kan være en helt okay vægt… Nej? Jeg har selv tænkt: 45 kg, det er hvad et barn vejer. Men jeg er 175cm og sætter mig (når jeg tænker sådan) slet ikke ind i hvordan det er at være 150cm. Sun Fang, en kinesisk kvinde på 221cm bør veje noget helt andet end mig. Min pointe er at vi skal have plads til forskellighed.. 

Desværre er det ofte sådan at det forældre kan lide, kan deres børn lide det komplet modsatte af. Og som med de fleste bevægelser findes der også en modbevægelse. I artiklen: Der findes et hemmeligt rum på Instagram, som forældrene ikke kender til beskrives det hvordan brugere promoverer det modsatte af en-tilfreds-ligemeget-hvordan-jeg-ser-ud-holdning. Istedet deles der ekstreme slanketips.

Men.. Hvad vil DU have at dine børn skal vide? Emnet er aktuelt nu, vil du være med til at forme dit barns mening eller vil du lade det være op til medierne og børnenes omgangskreds?