Ung med social media

TEENAGE PIGER OG SOCIALE MEDIER

Et socialt medie kan være en rigtig stor mundfuld for din preteen eller teenage datter. Måske bruger din store datter slet ikke sociale medier? Skræmmende nok kan grunden til en afstandstagen til disse medier bunde i en usikkerhed på egen evne til at præstere og en frygt for andres bedømmelse af en. De sociale medier kan nemlig være en rigtig hård verden at træde ind i og den er for de unge ofte præget af hård konkurrence. Og det kræver faktisk mange evner og det at besidde flere kvaliteter for at kunne være med i denne “konkurrence”.

Vil du have indsigt i hvad din datter måske prøver at leve op til.. Så læs endelig videre!

Foto: Designecologist via Pexels

Men hvad er det så lige at de unge piger skal leve op til på de sociale medier?
  • Du skal være teknisk stærk. Kunne håndtere filtre og billed redigering + have et skarpt æstetisk blik 
  • Du skal være lækker eller fremstå lækker
  • Du skal være interessant
  • Du skal lave noget interessant
  • Du skal kunne iscenesætte,  få ting til at se naturlige og tilfældige ud
  • Du skal gerne være innovativ eller fremstå som at have humor
  • Du skal helst kunne konkurrere om følger, Likes og kommentarer på opslag

      

Funny facts:

Vidste du at der er aldersgrænser på de sociale medier? De sociale medier prøver faktisk at tage ansvar. Men modsat en fysisk institution må de sociale medier ikke bede om at se dit pas eller kørekort ved adgang. De må heller ikke bare opbevare sådanne oplysninger mere uden brugerens viden og accept (plus eventuelt værges). Og uden omfattende dokumentation og opsat sikkerhed.

        

Forfængelighedens filter

I dag er det forskønnende filter bredt brugt. Det kan være en standart indstilling og det kan faktisk få det til at virke helt urealistisk når man sidder med et “uforskønnet” billede af sig selv. Det uretoucherede er blevet det atypiske. Selv på nogle billeder med hashtag: nofilter/nomakeup kan man ane en snert af disse forbedringer alligevel. Og selvom at der er en skønhed i individets fortolkning af ord, kan det virke forvrængende på unge piger der prøver at erfare hvad naturlighed er for dem.

Men det er faktisk noget vi godt kan reletere til, vi skal bare prøve at sætte os ind i at vores unge ser tingene fra en lidt anden vinkel. At ændre på sit udseende er blevet mainstream. Jeg selv er fra en årgang hvor man var lidt fake hvis man puttede brysterne i push up.  Men i dag er det sjældent at høre: du behøver slet ikke den slags, hvis man ifører sig falske øjenvipper, boob-tape eller opstrammende undertøj. 

At acceptere sig selv

I de forgående årtier var emnet: at acceptere sig selv som man er, et varmt debatemne. Det var et emne som var aktuelt bla. pga de mange lækre modeblade med super skønne og slanke kvinder. Ofte kvinder der fremstod uden fejl. Der var stor garanti for at skabe en hot debate når man fx. sendte “plus size” modeller ned ad catwalken eller brugte dem i kampagner.

Som i Rick Owens 2014 show, hvor kurvede modeller gik ned af catwalken med en vred mine og en aggressiv kropsholdning. I stærk kontrast til den ordinære slanke og smilende catwalk model. Showet bragte selvfølgelig også stærke meninger op til overfladen. For ofte er facinationen for det naturlige, det smukke i det grimme og de små tiltalende skønhedsfejl, noget der kommer med modenhed.

Rick Owens Via Instagram

Hotte “plus size” modeller kunne og kan stadig skabe reaktioner. Og det er selvom de af mange anses for at have en mere “almindelig” figur. De kan være langt smukkere end de fleste af os men de kan stadig være genstand for vrede og afsky. Men heldigvis også stor beundring. Her er to Instagram kontoer som det kan være værd (for både dig og din store datter) at tjekke ud:

Super skønne Ashley Graham (Instagram), tør lidt af hvert. På hendes Instagram viser hun gerne deller og skærer ansigt. -Næsten ligeså ofte som hun viser sig i fuld makeup og i imponerende outfits.


Justine Legault er et virkeligt bevis på at eksempelvis et sødt ansigt bare skal bæres med selvsikkerhed for at forvandle kvinden til en af de smukkeste i verden. Own it!
Iscenesættelsens illussion

Det bliver let at glemme hvor ufotogene vi er når vi oftest møder det opstillede og forskønnede. Og det er selvom at det er rigtigt hårdt arbejde. Fordi de unges logik kan sagtens lyde: de andre kan jo godt have en profil hvor de er søde, smukke og sjove. Og med den logik bliver det nemt at føle sig forkert. Faktisk bliver der, grundet sociale medier, et større gab mellem dem der evner at “styre” deres image og dem der ikke gør. Der vil nemlig være nogle der får trænet deres æstetiske sans og deres forståelse for hvad der giver likes. Og så vil der være dem der ofte rammer “forkert” og derfor ikke finder ud af hvad “der hitter”.

Det er hårde tider

Pigerne kan vælge de sociale medier til eller de kan holde sig væk med en viden om det sociale fællesskab de går glip af. Hvis en ung pige vil være tilstede på sociale medier kan det være med et mindset om at “gå ind i kampen” Uden helt at vide hvordan de vil klare sig. Om de vil være hot eller not (en mening som det sociale fælleskab er herre over). Men det kan også være at pigerne ved at de ikke vil være en af de populære, men det bliver stadig svært at undgå at se opslag fra alle de populære.

Jeg syntes det er en hård opgave der er foran dem med teenage piger. Og jeg føler med dem! For jeg må desværre indrømme at jeg kan se udfordringer i alle muligheder. Måske må din datter ikke bruge sociale medier, måske vil hun ikke. Måske vil hun gerne prøve men er bange for risikoen i form af den skade det kan gøre på deres omdømme, deres status. Jeg tror det bedste man kan, er at tage udgangspunkt i sit eget barn. Du kender dit barn bedst. Der er ikke en løsning for alle. Men du kan hjælpe dit barn med at finde hvad hun kan klare og har lyst til. Og hjælpe hende til at opveje fordele og ulemper.

Modtrends kan være sunde

Men kan vi forældre ligge lidt håb i Instagram trends som #nofilter og funnyface (som pt har 1.9 mil opslag). Altså modtrends til alt den perfekte fremstilling. Måske, men de unge skal kunne acceptere det de ser.

Den smukke Ashley Graham’s Instagram igen, hun tør vise lidt af hvert! 

Vi kan  indvide pigerne i bagsiden af æstetik, hvordan et image for nogle kan ende som et fageskab, noget der er svært at bryde fri fra. Vi kan også tale med dem om alt den humor der er i iscenesættelse og filtre.

Det bliver svært at kæmpe imod de unges syn på det perfekte. Derimod bør vi interessere os i deres billed af skønhed og udfordre det romantiske syn på det som de unge piger så ofte har. At acceptere alsidighed kommer ofte med modenhed. Ligepludselig indser man at skønhedspletter og skæve tænder er en del af skønheden. Og det kan være rigtig sundt at høre for de unge piger.

At nægte teenagere at bruge sociale medier kan måske resultere i et behov for at have hemmelige kontoer. Eller det kan være en kontrol der skader forælder-barn forholdet. Istedet kan det måske hjælpe at være med til at udvikle teenagerens online image. Ofte vil det være med udgangspunkt i teenagerens omgangskreds. For lad os bare indse det, det er super vigtigt at blive accepteret af de nærmeste. Men når det ikke muligt eller sundt at kopiere dem man ser op til, hvis man faktisk ikke er sådan, kan man lave et lille spin på ting. Hvad synes din teenager er fedt? – er det farvekordination og selfies der er drømmen? Måske har din teenager egentlig for meget humor til at lave de såkaldt duck-face billeder. Heldigvis er der andre udtryk der er laangt mere tiltalende og personlige, dem kan man jo øve sig på i spejlet. Hvis din teenager er en introvert bog-elsker så er det oplagt at tage nogle billeder af de bøger der læses.

Hvad end nu dit barn er fantastisk til kan hun have brug for hjælp til en måde at vise det på.

Sociale medier vil gavne nogle

De sociale medier kan dog også gavne! Det skal ikke alt sammen være skidt.  De sociale medier kan fremme nogens visuelle kompetencer og forberede dem på et job i kreative fag eller med reklame og medier. Det giver en hel masse øvelse at være aktiv på sociale medier. Og de sociale medier er bestemt ikke på vej væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *